Digitalisering
Google vägrar att betala ”länkskatt” i EU

Frankrike blev först i EU med att införa en så kallad länkskatt enligt det nya upphovsrättsdirektivet. Men Google vägrar rätta in sig i ledet.
En kontroversiell del av EU:s nya upphovsrättsdirektiv, som klubbades igenom i våras, är den så kallade länkskatten som beskrivs i artikel 11. Den går ut på att en plattform som länkar vidare till upphovsrättsskyddat material kan behöva betala för sig.
Frankrike blir först ut med att införa delar av direktivet, lagstiftningen ska träda i kraft under oktober. Men länkskatten stöter genast på patrull. Google vägrar nämligen betala, utan kommer istället att begränsa vilket utrymme media får i sökresultatet. Något som journalisten Emanuel Karlsten, som bevakar upphovsrättsfrågor i EU, var först med att rapportera om i ett inlägg på sin blogg.
Enligt direktivet ska stora kommersiella sajter behöva betala en licensavgift för länkar med så kallade ”snippets”. Det handlar om länkar där exempelvis bild, ingress eller en bit brödtext från artikeln följer med. Så som det ofta ser ut när du söker på en nyhet på Google, eller delar en artikel på Facebook.
Men istället för att betala sätter Google hårt mot hårt i Frankrike.
I ett blogginlägg skriver nätjätten att de i stället slutar visa utförliga länkar till artiklar från medieföretag i sökresultaten och i Google News. Det betyder inga bilder, ingen ingress och inga rubriker.
Det finns dock ett undantag. Medieföretag kan teckna avtal om att låta Google använda deras innehåll gratis, och kommer då att fortsätta synas med rika länkar i Googles sökflöde.