Populärteknik
Google stäms – påstås lura användare om platsdata
Tre delstater i USA vill dra sökjätten inför rätta. I stämningen anklagas Google för att fortsätta samla in platsdata – även när användarna stängt av funktionen.
Google vet var du har varit – och använder bland annat den informationen till att skräddarsy vilka annonser som visas utifrån din ungefärliga plats.
Google dras inför skranket
Nu har åklagare från delstaterna Texas, Washington, Indiana och District of Columbia i USA lämnat in stämningsansökningar mot Google, där man anklagar sökjätten för ”vilseledande” insamling av användarnas platshistorik.
Enligt stämningarna har Google byggt ett system som fortsätter att samla in information om hur mobilanvändare rör sig – även när användarna aktivt har valt att stänga av funktionen platshistorik.
”Sanningen är att Google, till skillnad från vad som uppges, fortsätter att övervaka sina kunder systematiskt, samt profitera på användardata”, säger Washington D. C:s justitieminister Karl Racine i ett uttalande, och tillägger att man har granskat Google sedan AP:s avslöjande kring hur sökjätten hanterar platsdata.
Samlar in data på alla enheter
Platshistorik hos Google är inte påslagen per automatik, men när användarna öppnar exempelvis Google Maps för första gången ställs frågan om man vill aktivera insamlingen.
Vad som kan vara svårt att förstå är att ett ”ja” innebär att Platshistorik startas för hela det inloggade Google-kontot – samt alla mobiler eller surfplattor som är kopplade till det.
Karl Racine och de andra delstatsåklagarna hävdar att Google medvetet använder sig av ett vilseledande gränssnittsdesign – en metod kallad ”dark patterns” – för att göra det svårare för användare att skydda sin data.
Sökjätten: "Ger användarna kontroll"
Google, å sin sida, nekar till anklagelserna, och uppger att delstatsåklagarna baserar sina anklagelser på ”utdaterade påståenden” om hur platsdata samlas in.
Sökjätten säger också att man har gjort det lättare för användare att hitta och justera inställningarna för platsdata i sina konton.
”Vi har alltid byggt in integritetsskyddande funktioner i våra produkter, samt ger användarna kontroll över exempelvis sin platsdata”, skriver en representant från Google till sajten Cnet.
Så stänger du av platshistorik
Vill du stoppa Google från att spåra din position? I den här guiden förklarar Ny Tekniks Simon Campanello hur man hindrar sökjättens kartläggning genom att stänga av platstjänster.