Säkerhet

Google och Twitter i möte med regeringen

Farshad Shadloo (till höger), kommunikationsansvarig på Google, kommer till justitiedepartementet för att för att diskutera ansvarsfrågor om datasäkerhet och integritet. Foto: Henrik Montgomery / TT
Farshad Shadloo (till höger), kommunikationsansvarig på Google, kommer till justitiedepartementet för att för att diskutera ansvarsfrågor om datasäkerhet och integritet. Foto: Henrik Montgomery / TT

Representanter för globala it-bolag som Google och Twitter sammanträdde med ministrar ur regeringen för att bland annat diskutera ansvarsfrågor. Facebook valde däremot att inte delta.

Publicerad

Nätjättarna Google och Twitter samtalade med justitieminister Morgan Johansson och digitaliseringsminister Peter Eriksson under ett lunchmöte på fredagen.

Vid klockan 14.00 väntas statsråden hålla en pressträff angående mötet som sökmotorjätten Googles representant var närvarande vid och där Twitter deltog via länk.

Inför mötet var det även sagt att nätplattformen Facebook skulle delta. Men igår tvärvände bolaget och ställde in dagens samtal med regeringens ministrar.

Facebooks pr-chef i Norden, Christine Grahn skrev i ett mejl till regeringen i går att bolaget ville kunna tala öppet med justitieministern Morgan Johansson, vilket man ansåg inte längre var möjligt på grund av mötesformen.

Bolaget ifrågasatte även tidningen Expressen och branschorganisationen Tidningsutgivarna, vilka man kallade ”drivande” bakom mötet med regeringen.

”Den tveksamheten har tyvärr förstärkts av de senaste veckornas medierapportering, då vi fått detaljer kring agenda, förväntningar och nu senast ytterligare deltagare kommunicerade via media – till del till och med innan det att vi fått inbjudan”, skrev Facebook i mejlet och erbjöd i stället justitieministern Morgan Johansson att besöka nätplattformens kontor på Irland eller i USA.

Justitieminister Morgan Johansson svarade med att kalla det hela för ”anmärkningsvärt”.

– Facebook är den allra största av nätjättarna och det innebär att man är en stor makthavare. Då måste man kunna delta i en offentlig debatt. Då kan man inte gömma sig.