Populärteknik

Google Maps börjar visa den mest bränslesnåla vägen

Foto: Google
Foto: Google

Från tydligare fakta i sökmotorn till utsläppsredovisning vid flygbokning. En rad av Googles tjänster får nya funktioner som ska underlätta för den som vill göra klimatsmarta val.

Publicerad

Google Maps ska börja tipsa användaren om vilken rutt som är mest bränslesnål. Det var en av huvudnyheterna under Googles hållbarhetsevent som sändes under onsdagen.  

Företagets egen bedömning är att funktionen kan leda till utsläppsminskningar som motsvarar en miljon ton koldioxidekvivalenter per år. Det kan enligt Google jämföras med att ta bort 200 000 bilar från vägarna.  

Funktionen rullas ut till amerikanska Android- och IOS-användare redan nu, men kommer till Sverige först under början av nästa år.  

Bättre cykelrutter

Maps ska också få bättre ruttinformation för cyklister, och information om cykelpooler och tillgängliga elsparkcyklar ska synas i kartappen i 300 städer världen över. 

En rad andra Google-tjänster uppdateras också med information som ska göra det enklare för användarna att välja ett mer klimatvänligt alternativ.

Här är några av nyheterna: 

  • Google Flights: Du kan nu se koldioxidutsläpp per flygstol beräknat på bland annat rutt och flygplanstyp.  
  • Google Sök: Sökningar på klimatförändringar ska i större utsträckning ge resultat från trovärdiga källor, som exempel nämns FN. Konsumenter ska också få mer tydlig information om hur energieffektiva produkter är när de söker på exempelvis vitvaror. 
  • Nest Renew: Googles smarta hem-produkter kan ställas in för att se till att exempelvis element eller luftkonditionering optimeras för att köras på tider när det finns en större del förnybar energi i elmixen. Tjänsten är till en början bara tillgänglig i USA. 

Google själva har tidigare satt som mål att alla företagets datacenter och kontor ska drivas helt och hållet av lokalt producerad förnybar energi senast 2030. I dagsläget står förnybar energi för 67 procent av elförbrukningen i företagets datacenter.