Digitalisering

Google gör hörlurar med inbyggd tolk

Google Home Mini finns i tre utföranden. Foto: Google
Google Home Mini finns i tre utföranden. Foto: Google
En sprängskiss av Google Home Max. Foto: Google
En sprängskiss av Google Home Max. Foto: Google
Google Home (som funnits ett tag) bredvid Google Home Mini. Foto: Peter Ottsjö
Google Home (som funnits ett tag) bredvid Google Home Mini. Foto: Peter Ottsjö
Googles vr-mask, Daydream View, finns nu i nya färger.
Googles vr-mask, Daydream View, finns nu i nya färger.
Google Clips har inbyggd ai-fotograf.
Google Clips har inbyggd ai-fotograf.
Googles nya laptop, Pixelbook, kan användas som surfplatta.
Googles nya laptop, Pixelbook, kan användas som surfplatta.
Hörlurar med inbyggd tolk.
Hörlurar med inbyggd tolk.

Det var inte bara telefoner Google visade under sin Pixel-presskonferens. Utan också smarta högtalare, en hybrid mellan laptop och surfplatta, samt en kamera med inbyggd fotograf.

Publicerad

Google Home, Home Mini och Home Max

Marknaden för smarta högtalare kan sammanfattas med ett enda namn: Amazon. Med sin bukett av Echo-högtalare har de ett rejält försprång. Ändå ägnade Google en stor del av sin presskonferens i San Francisco åt att presentera nya Google Home Mini och Google Home Max.

Home Mini är en liten söt högtalare (den ser ut som en munk, utan hålet i mitten) som gör sig bäst i mindre rum. Den har förstås alla funktioner som äldre och större brodern Google Home, men högtalaren är av naturliga skäl inte lika kraftfull. Google själva tycks se den som ett komplement och säljer den för 49 dollar.

Google Home Max är från och med nu den största medlemmen i Home-familjen. Den sägs vara 20 gånger mer kraftfull än Google Home och kan ses som ett alternativ till en soundbar. Med hjälp av artificiell intelligens kan den finjustera sina inställningar för att ge bäst ljudkvalitet oavsett var i hemmet man placerar den. Google Home Max kostar 399 dollar.

Samtliga Home-prylar – liksom Pixel 2-telefonerna – har Googles smarta röstassistent inbyggd.

Google Pixel Buds

De är trådlösa via bluetooth. De kostar 159 dollar. De kan läggas i ett litet fodral i vilket man också kan ladda dem. Men det alla pratar om är att de har en inbyggd tolk. Pixel Buds kan mer eller mindre realtidsöversätta (det är ett par sekunders fördröjning) mellan 40 språk. Google demonstrerade ett samtal mellan deras designer Isabelle Olsson och en av hennes kolleger. Olsson talade svenska och hennes kollega förstod och svarade på engelska, som smärtfritt översattes tillbaka till svenska. Enda kruxet just nu är att funktionen bara fungerar tillsammans med Pixel 2-telefoner. Men det är förmodligen bara en tidsfråga innan vi alla har en egen tolk i örat.

Google Pixelbook

För första gången har Google gjort en två-i-ett-dator: Pixelbook kan användas som både laptop och surfplatta, tack vare att skärmen sitter på gångjärn som kan vridas hela varvet runt. Den billigaste versionen kostar 999 dollar och då är den utrustad med en Core i5-processor, lagring på 128 gigabyte och ramminne på 8 gigabyte.

Pixelbook har Googles röstassistent inbyggd. Den artificiella röstassistenten ingår numera i nästan varje Google-pryl, från Pixel 2-telefonerna till de smarta högtalarna Google Home, Home Mini och Home Max. För 99 dollar kan man köpa till en styluspenna.

En intressant egenskap är att Pixelbook automatiskt kan börja använda telefonens mobilanslutning om den inte hittar något wifi-nätverk i närheten.

Google Clips

Kommer du ihåg svenska bolaget Narrative? De tillverkade en kamera man kunde fästa på kläderna. Tanken var att fånga dagen utan behov av kameran på en mobiltelefon. Narrative gick i konkurs, men deras idéer lever i allra högsta grad. Företaget Podo Labs fick ifjol över 400000 dollar på Kickstarter för att utveckla en kamera man kunde fästa på mer än kläderna. Man kunde i princip fästa den var man ville. Och det är denna idé Google Clips tagit fasta på. Men Google har också – naturligtvis – byggt in ai i kameran så att den kan ta beslut om att plåta på egen hand. Den ska alltså själv klura ut vilka ögonblick som är viktiga för fotoalbumet.

Frågan är bara hur många som kommer att testa den möjligheten med tanke på att Clips kostar 249 dollar.

Google Daydream View

Den senaste modellen av Daydream View – Googles vr-mask i tygutförande – har fått fler färger och bredare synfält. Den har dessutom blivit 20 dollar dyrare och kostar nu 99 dollar.

Pixel 2 och Pixel 2 XL

De senaste telefonerna från Google. Läs mer om dem här!