Innovation
Gaturobotar tar över – väcker ilska

Små leveransrobotar har blivit en allt vanligare syn på amerikanska trottoarer. Nu tänker San Francisco begränsa deras framfart.
Även för San Francisco, en av de mest tekniskt progressiva städerna i världen, finns det en gräns. Den passerades när robotarna började ta över dess gator. Nu har staden beslutat att begränsa robotarnas framfart: de får bara röra sig i vissa områden och i ett visst antal.
Det här är en utveckling som fortfarande känns främmande i Sverige, men som landets större kommuner lär behöva fundera över om en inte allt för avlägsen framtid.
I San Francisco erbjuder bolag som Marble och Starship robot-som-en-service-tjänster. Restauranger, matleveransfirmor och andra aktörer hyr en gatrobot som tar sig sista biten till kunden. Men samtidigt som andra amerikanska städer omfamnat utvecklingen har en högljudd grupp invånare i San Francisco fått nog. De menar att en gata full av robotar i grund och botten är en klassfråga. Tidningen The Guardian har talat med Lorraine Petty, en representant för en grupp som kallar sig Senior and Disability Action.
- Jag tycker inte att våra trottoarer ska vara sandlådor för fjärrstyrda leksaker gjorda av sluga personer i syfte att tjäna pengar och minska antalet jobb. Meningen är ju att vi ska gå på dessa gator.
Läs mer:
Hon får medhåll av Norman Yee, som varit med och utformat den nya lagen som reglerar hur robotarna får framföras.
- Varje innovation är inte bra för samhället. Och om vi inte sätter värde på vårt samhälle, om vi inte sätter värde på att kunna gå till affären utan att bli överkörd av en robot...ja, vart är vi på väg egentligen?
Förespråkarna – inte minst robottillverkarna själva – uppger att deras autonoma hjälpredor på fyra hjul är miljövänliga, att de kan minska trafiken i innerstäderna och att de utöver mat och prylar kan leverera exempelvis mediciner. Samtidigt går det inte att blunda för att lägre leveranskostnader tycks vara huvudargumentet.
- I framtiden kommer det att rulla tusentals robotar i tusentals städer. De kommer att göra on demand-leveranser för tio kronor eller ännu mindre, säger Henry Harris-Burland, en representant för Starship, till San José Mercury News.