Innovation

Gates: Nästan alla coronavaccin fungerar i februari

Bill Gates har en optimistisk syn på vaccin mot covid-19. Foto: Thierry Charlier/TT
Bill Gates har en optimistisk syn på vaccin mot covid-19. Foto: Thierry Charlier/TT

Några få vaccinkandidater tar allt strålkastarljus. Men det finns många som jobbar med att ta fram vaccin mot covid-19 – och nästan samtliga tror Bill Gates är fullt fungerande redan i februari nästa år.

Publicerad

Vi har de senaste veckorna matats med positiva nyheter rörande vaccin mot covid-19. Läkemedelsbolagen Pfizer och Biontech har i ett samarbete presenterat en vaccinkandidat som i en slutanalys visat sig vara 95 procent effektivt i att förebygga covid-19. Modernas vaccinkandidat visar på en effektivitet om 94,5 procent. Sen har vi Astra Zeneca som i samarbete med University of Oxford också jobbar på en vaccinkandidat. I dag meddelade de att deras AZD1222 når en 90-procentig effektivitet vid vissa doseringar.

Det här är några av de mest kända kandidaterna – men det finns många fler, där man inte kommit lika långt. Enligt Ny Times vaccine tracker finns i dag 54 vaccinkandidater i kliniska försök på människor. 13 av dessa är i fas 3.

Även om de ligger efter betyder det inte att de är långt från mål. Microsoft-legendaren Bill Gates ser ljust på kandidaterna som jobbar i skuggan av ångloken. Faktum är, menar han, att de flesta är klara i början av nästa år.

– Nästan alla vaccin kommer att fungera och dessutom med mycket höga effektivitetsnivåer, säger Bill Gates i en intervju med CNN:s Fareed Zakaria.

– Jag tror att det i februari är mycket troligt att de alla kommer att visa sig vara mycket effektiva och säkra.

I de inbäddade twitter-inläggen nedan kan du lyssna på hela intervjun med Bill Gates.

Men trots att det ser relativt ljust ut på vaccinfronten vill Gates ändå betona att faran med coronapandemin är långt ifrån över.

– Vi ska vara mycket oroliga de närmaste sex månaderna, jag tror att antalet dödsfall per dag som orsakas av viruset kommer att uppgå till 2 000 under större delen av vintern, säger han, och avser dödsfall i USA.