Digitalisering

Gates krossar myter på Sverigebesök

Världens rikaste man – men också en tekniknörd och en världsmedborgare. Vid ett seminarium i Sverige i dag väntas Microsoftgrundaren Bill Gates tala om de myter han anser blockerar utveckling och framsteg för fattiga.

Vid seminariet på Karolinska institutet i Solna ska Bill Gates argumentera för att världen faktiskt utvecklas åt rätt håll och hur den extrema fattigdomen kan utrotas under vår livstid.

Gates har sedan 2006 jobbat heltid med Bill & Melinda Gates Foundation, den stiftelse han och hustrun startat och som brukar beskrivas som en av världens största privata välgörenhetsorganisationer. I höstas förfogade den över mer än 40 miljarder dollar, motsvarande 260 miljarder kronor, enligt uppgifter på stiftelsens hemsida. Vid seminariet väntas Gates tala om de myter han anser blockerar utveckling och framsteg för fattiga. I sitt årsbrev från stiftelsen nyligen presenterade han tre sådana myter och argumenterade emot dem. Den första, Fattiga länder är dömda att fortsätta att vara fattiga, överbevisas av historien, anser Gates. I brevet jämför han bilder från bland annat Mexico City, Nairobi och Shanghai för ett trettiotal år sedan med nuläget och skriver att många så kallade utvecklingsländer redan har utvecklats.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här