Innovation

Fysiologi eller medicin – dags för årets första Nobelpris

Nu inleds Nobelveckan. Arkivbild Foto: Janerik Henriksson/TT
Nu inleds Nobelveckan. Arkivbild Foto: Janerik Henriksson/TT

Kommer pandemin att göra avtryck – eller blir det något helt annat? I dag får vi veta vem eller vilka som får årets Nobelpriset i fysiologi eller medicin.

Publicerad

I dag inleds "Nobelveckan" och först ut är priset i fysiologi eller medicin.

Redan förra året spekulerades det om pandemin skulle sätta sin prägel på Nobelpriset – mer än att leda till inställda fester och ceremonier. Är det dags för mRNA-tekniken som banade väg för många av covid-vaccinerna att belönas? Eller blir det något helt annat, kanske fyndet om den ärftliga mutation som dramatiskt ökar risken för bröst- och äggstockscancer? Det är i alla fall en av de upptäckter som analysföretaget Clarivate tippar ska få priset i år.

Över 800 nomineringar till priset har kommit in från vetenskapssamhället. Beslutet fattas av de 50 ledamöterna som sitter i Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet, och innan lunch får en eller flera forskare telefonsamtalet som de flesta inom vetenskapen drömmer om.

Tidigast klockan 11.30 i dag meddelas vem eller vilka som belönas.

I fjol delade forskarna David Julius och Ardem Patapoutian, båda verksamma i USA, på priset i fysiologi eller medicin. De belönades för sina upptäckter av receptorer på kroppens celler som gör att vi kan uppfatta temperatur och beröring.

Fakta: Förra årets pristagare

Förra året gick Nobelpriset i fysiologi eller medicin till David Julius och Ardem Patapoutian, för deras upptäckter om hur temperatur och tryck översätts till nervsignaler.

David Julius använde växtämnet kapsaicin, som framkallar känslan av hetta i chilipeppar, för att identifiera en receptor som kan registrera värme i hudens nervtrådar.

Ardem Patapoutians upptäckt handlade om hur celler reagerar på mekaniskt tryck. Han upptäckte en helt ny klass av sensorer som finns både i hudens nervändar och inre organ.

Deras fynd har förklarat en fundamental del av vår förmåga att uppfatta omgivningen, enligt Nobelförsamlingen. De utgjorde nämligen startskottet för en snabb forskningsutveckling som blottlagt hur förnimmelsen av värme, hetta, kyla och olika mekaniska stimuli kan uppstå i vårt nervsystem.

Källa: Nobelförsamlingen