Innovation

Fysikpriset: Akademien skällde ut pratsam ledamot

Anders Bárány, ledamot av Kungliga vetenskapsakademien, har blivit utskälld för att han avslöjat varför tillkännagivandet av fysikpriset var en timme försenat.

Publicerad

I tisdags försenades tillkännagivandet av Nobelpriset i fysik en timme, något närmast unikt. Orsaken var diskussioner inom Kungliga vetenskapsakademien (KVA) om kärnforskningsorganisationen Cern skulle vara med och dela priset, avslöjade KVA-ledamoten Anders Bárány.

Hans uttalande fick konsekvenser redan på onsdagen.

– Jag blev inkallad till Vetenskapsakademiens presidium och fick en rejäl utskällning, säger Anders Bárány till TT.

Fysikpriset gick till Peter Higgs och François Englert som 1964 oberoende av varandra lade fram samma teori om hur partiklar får sin massa. Deras teori bekräftades 2012 av Cern i Schweiz.

Efter tillkännagivandet berättade Anders Bárány för Sveriges Radio att det förekommit livliga diskussioner på KVA:s sammanträde.

– Jag tycker att det är oerhört orättvist, sade han om det faktum att inte också Cern som organisation belönades.

Anders Bárány påpekar för TT att det hade varit fullt möjligt enligt Nobelstiftelsens grundstadgar och KVA:s egna stadgar.

TT: Berodde förseningen vid tillkännagivandet på en diskussionen inom KVA om Cern skulle få vara med och dela priset?

– Det får jag inte avslöja, har jag fått reda på. Jag blev inkallad till Vetenskapsakademiens presidium i går och fick en rejäl utskällning. De påstår att jag hade brutit mot en paragraf i stadgan genom att jag medverkade i Studio Ett i radion, svarar Anders Bárány.

– Det är inte omöjligt att jag oavsiktligt har gjort det.

Han vet ännu inte vilka följder uttalandet får.

– Det finns ingen paragraf i akademiens regelbok som säger att man kan bli utesluten. Däremot kan man själv få be att få sluta.

– Men om ingen vill prata med en, och alla undviker en, tycker man det är så trist att man slutar, säger Anders Bárány.