Startup

Fyrtio unga bolag ska växa snabbt i rymdinkubatorn

”De stora tillväxtmöjligheterna för den svenska rymdbranschen finns inom nedladdning av rymddata”, säger Joakim Enerstam, ansvarig för Esa Bic Sweden.
”De stora tillväxtmöjligheterna för den svenska rymdbranschen finns inom nedladdning av rymddata”, säger Joakim Enerstam, ansvarig för Esa Bic Sweden.

I fjol startades rymdinkubatorn Esa Bic Sweden. Uppdraget: att hjälpa 40 unga svenska rymdbolag att lyfta inom loppet av fyra år.

Publicerad

Först var de åtta. Och i våras blev de två till. Sedan starten i november 2016 har totalt tio uppstartsbolag antagits till Esa Bic Sweden, en satsning som bland annat stöttas av Europeiska rymdorganisationen, Rymdstyrelsen och Vinnova.

– Vi är duktiga på rymdteknik i Sverige och har potential att få fram fler företag med rymdkoppling, sa Olle Norberg, generaldirektör vid Rymdstyrelsen, när projektet presenterades.

Esa Bic Sweden leds av Luleås Arctic Business Incubator i samarbete med Uppsala Innovation Center och Innovatum i Trollhättan. Programmet sträcker sig över två år. Under den perioden erbjuds deltagarna hjälp med bland annat affärsrådgivning, tekniskt stöd och tillgång till Esas internationella nätverk.

Alla rymdbolagen får dessutom ett stöd på maximalt 50 000 euro. Det är pengar som ska användas till produktutveckling, patentskrivning och tillverkning av prototyper, bland annat.

– Vårt mål är att skapa en helt ny bransch i Sverige med företag som både skapar ny, och drar nytta av, teknik och data från rymden. Bolagen som vi tar in behöver inte ha kommit hela vägen, men det ska finnas en innovationshöjd och stor potential. Det ska vara en kvalitetsstämpel att ha blivit antagen till Esa Bic Sweden, säger Joakim Enerstam, affärsrådgivare på Arctic Business Incubator.

Att Sverige fotograferas tre gånger per vecka av satelliter i Copernicus-programmet skapar goda förutsättningar för bolag som vill dra nytta av rymddata, menar Joakim Enerstam.

Läs mer:

Två exempel från Esa Bic Swedens program är Eomapper, som utnyttjar satellitbilder för dataanalyser av markområden på jorden, och The Fallen Trees Project, som ska kartlägga skog med rymddata.

Är det rimligt att tänka att man kan bygga en ny rymdindustri i Sverige?

– Ja, det finns ingen anledning att betvivla det. De stora tillväxtmöjligheterna finns inom downstream, alltså nedladdning av rymddata. Det som många kanske inte vet är att det finns stora mängder gratis rymddata som man kan bygga kommersiella tjänster och produkter kring.

Han berättar att flera rymdbolag pekar på att rymdindustrin inte är en öppen marknad, vilket gör det svårt att lyckas utomlands.

– Det finns absolut ett geopolitiskt inslag. Men marknaden håller på att öppna sig. Redan i dag går det att köpa nanosatelliter, så kallade cubesat, och sedan boka plats på en kommersiell uppskjutningsbana, till exempel.

Kan ni hjälpa de svenska bolagen att nå ut?

– Esa Bic Sweden är en del av Esas nätverk inom Europa. Vi har dessutom flera industripartner som verkar internationellt. Det gör det enklare att komma åt den infrastruktur som redan finns, säger Joakim Enerstam.

Gilla Ny Teknik på Facebook

Här är bolagen i Esa Bic Sweden

APR Technologies: Enköpingsbolag som skapar tjänster och produkter för temperaturhantering av kretskort.

Featherway Robotics: Utvecklar en ny typ av robot- arm i kolfiber för automation i tillverkningsindustrin.

Geografiska Informationsbyrån: Använder satellitdata och smart bildanalys för att ge markägare bättre överblick av sina marker.

Sally R: Bygger ett klimatsystem som använder rymdteknik för att minska energiförbrukningen i byggnader och rena inomhusluften.

Schvung Ride: Appen Equilab är en träningstjänst för hästsport. Hästens rörelse mäts med en smart mobiltelefon.

The Code Company: The Fallen Trees Project är ett satellitbaserat system som ska användas för att kartlägga skogsområde.

Tlight: Skapar ny teknik och utrustning för att identifiera mineraler, som i första hand riktas till gruv- och prospekteringsbranschen.

Unibap: Utvecklar hårdvara som kan användas i rymdsatelliter och för att styra industrirobotar på jorden.

Widefind: Arbetar med 3d-lokaliseringssystem för inomhus- och utomhuslokalisering – exempelvis på fabriker eller sjukhus.

New Century Information: Jobbar med en plattform för realtidspositionering av bland annat rörliga objekt i direktsänd tv-produktion.