Populärteknik

Fyrkantig sport får ny mästare

Joar Mellström
Joar Mellström

Det är en fyrkantig sport, där snabba händer och bra minne är avgörande. I helgen avgjordes det sjätte svenska mästerskapet i Rubiks kub – och Sverige fick en ny, ung mästare.

Publicerad

Det var 13-årige Joar Mellström, som slog både svenske rekordhållaren Simon Westlund, och femfaldige SM-vinnaren Gunnar Krig på standardkuben med 27 bitar.

Vinnartiden var ett snitt på 11,89 sekunder.

- Viktigast är att vara snabb i händerna och lägga positionerna på minnet. Varje drag blir som en reflex och man måste känna rörelsemönstret, säger han.

Joar Mellström började träna Rubiks kub för ett år. Lillebror Rasmus, 3, hade fått en mindre kub med 8 bitar och Joar Mellström försökte förgäves lösa det mekaniska pusslet.

- Så jag kollade hur man skulle göra på internet – sedan var jag fast, säger han.

På SM – som var öppet för utländska deltagare – deltog 64 tävlande från Sverige, Finland, Norge, Danmark och Storbritannien i 19 grenar.

Förutom standardkuben fanns det grenar där man skulle lösa större kuber, lösa kuber med förbundna ögon, med en hand eller med fötterna (!)

Den som lyckades bäst med det senare och dessutom vann ytterligare åtta grenar var Simon Westlund, 16, från Trollhättan.

- Man får hålla fast kuben med en fot och sedan vrida med tårna på den andra, berättar han.

Simon Westlund har fjorton svenska rekord och tolv SM-titlar. En normal dag tränar han minst en timma. För att hitta nya lösningar på pusslet håller han kontakt andra spelare över hela välden via Skype och andra chattprogram.

De bästa serierna lägger han – och de andra – sedan ut på youtube.

I årets SM ledde Simon Westlund efter kvalet och semifinalen, men missade i finalen och fick se sitt svenska rekord på 9,97 på standardkuben tangerat av Joar Mellström.

Nu bär det av till EM i Budapest 1-3 oktober för Joar Mellström, Simon Westlund och de andra i svenska eliten.

- Målet är ett snitt under 11 sekunder – och ett nytt svenskt rekord, säger Joar Mellström.

Fotnot: Felix Zemdegs, 15, från Nya Zeeland är snabbast i världen på att lösa Rubiks kub. Här sätter han ett nytt världsrekord på standardkuben 3x3.