Digitalisering

Fyra spaningar från jättemässan

Toyota visade upp sin nya konceptbil på Ces. Foto: IBL/ Polaris Images
Toyota visade upp sin nya konceptbil på Ces. Foto: IBL/ Polaris Images

CES 2017. Det var inte bara tunna tv-apparater, nya laptops och allmän prylhets på elektronikmässan CES i Las Vegas i år. Där fanns också en hel del teknik som ska göra våra liv enklare. Och bilar med smarta assistenter.

Publicerad

Fyra trender på årets mässa:

Bilar med smarta assistenter

Om CES 2017 är något att gå efter kommer artificiell intelligens bli lika vanligt som säkerhetsbälten i bilar. Toyota visade upp en futuristisk konceptbil kallad Concept-I, utrustad med personliga assistenten Yui. Honda svarade med kompakta Neuv och uppassaren Hana. Microsofts Cortana gör sig redo att flytta in i modeller från BMW och Nissan och Amazons Alexa ska mantalsskriva sig hos Ford och Volkswagen.

Teknik som gör nytta

En drönare som ser ut som en rovfågel? Tanken med Robirds är att skrämma iväg andra fåglar vid flygplatser. Därför ser inte Robird bara inte ut som en rovfågel, den rör sig som en också. En annan uppmärksammad nyhet på CES var Flow, en portabel utsläppsmätare. Fäst i en väska eller på en barnvagn håller den koll på luftkvaliteten.

Hjälpmedel för föräldrar...

Faktum är att "teknik som gör nytta"-trenden var så tung att man måste dela upp den i flera underkategorier. Ta bara alla de hjälpmedel som riktade sig till blivande eller nyblivna föräldrar. Den smarta bröstpumpen Willow, Bloomlife som håller koll på värkar och bebissängen Snoo som vaggar sig själv.

...och för de med rörelsehinder

Dring sägs vara en ”smart” käpp och det är kanske att ta i. Men idén är åtminstone god: med sin inbyggda gps och larmfunktion kan den skicka nödsignaler om det hänt användaren något. En annan innovation är en dyna från Gaspard, utrustad med trycksensorer. Man lägger dynan i en rullstol, som sedan håller koll på att användaren sitter rätt och huruvida den håller en sund vikt.