Digitalisering
Fyra heta trender ger framtidens mobiler
Supersmå kretsar, ögonskanner och nya verktyg för ar-utveckling. Här är trenderna som visar vägen framåt mot framtidens mobiler.
Ai ger digitala assistenter ögon
Just nu pågår en kapplöpning mellan Amazon, Google, Apple och Microsoft om vem som kan göra sin digitala assistent smartast och mest människolik.
Artificiell intelligens och maskininlärning är två avgörande metoder för att göra systemen vassare. Bland annat satsar Apple på djupinlärning och neurala nätverk för att göra Siris röst mer mänsklig. Ai-system väntas också användas för direktöversättning i appar av engelsk text till fem andra spår.
Hos Google nyttjas maskininlärning bland annat för bildigenkänning. Nya programmet Google Lens ska på sikt göra det möjligt för sökjättens digitala assistent att identifiera vad som syns i mobilkamerans sökare. Ett exempel på hur det kan användas av assistenten är att det på sikt ska bli möjligt att logga in på wifi-nätverk genom att ta en bild där lösenordet syns.
Små kretsar ger superhastigheter
Ju mer teknikpackade mobilerna blir, desto snabbare och energisnålare måste processorchippen vara. Nu jagar halvledartillverkarna efter sätt att göra kretsledningarna smalare för att få plats med ännu fler, mindre transistorer på chippen.
Nanometer är måttet som används på ledningsbanorna på en krets. På några år har tillverkningsprocessen minskats från 22 till 10 nanometer. Nästa viktiga steg som väntar är ned till 7 nanometer.
Klivet kräver stora investeringar. TSMC, som börjar producera 7-nanometerchipp nästa år, uppges ha lagt över 17,5 miljarder kronor på FoU under 2016. Samsung har å sin sida satsat 40 miljarder kronor på att bygga en ny fabrik som använder ultraviolett litografi-teknik för att laser-etsa fast transistorer i kislet. Tidiga tester visar att 7-nanometerschipp kan bli upp till 20 procent snabbare än dagens.
Ögat blir ditt nya lösenord
Från att ha varit en lyxfunktion är fingeravtryckssensorer nästintill standard på mobilerna i dag. Nu är en annan biometrisk metod på frammarsch: ögonskanner.
Fujitsu och Microsoft var tidiga med att använda tekniken i mobiler. Sedan dess har fler tillverkare anslutit. Bland annat Samsung har byggt in infraröda iris-avläsare i Galaxy S8 och Note 8. Processorjätten Qualcomm har precis sjösatt en storsatsning på tekniken. Även Fingerprint Cards utvecklar en ny produkt som kombinerar ögonskanning med fingeravtrycksläsning.
Två fördelar lyfts fram med tekniken. Dels ökad säkerhet – enligt Samsung använder deras ögonskanner kring 200 referenspunkter för att identifiera iris. Motsvarande siffra för fingeravtryck är 13 referenspunkter. Dels innebär iris-avläsning ett snabbare och enklare sätt att låsa upp mobilen.
Nya verktyg ger verkligare ar-teknik
Augmented reality, ar, är en stark trend. Men för att ge en djupare ar-upplevelse krävs mobiler med topprestanda. Det vill Apple och Google ändra på nu. Med kort mellanrum har teknikjättarna lanserat var sina ar-plattformar: Apples Arkit och Arcore från Google. Plattformarna innehåller specialverktyg som gör det möjligt för ar-utvecklarna att bättre dra nytta av tekniken som finns i majoriteten av dagens mobiler.
Bägge plattformar fokuserar på liknade områden: ljusuppskattning, rumförståelse och rörelsespårning. Genom att ge utvecklarna tillgång till mer data från bland annat kamera och rörelsesensor ska det bli lättare att kunna visa upp virtuella 3d-objekt på sätt som känns mer verklighetstrogna i det fysiska rummet. Till exempel genom att kunna anpassa ljuset som faller på 3d-objekten för att matcha ljuset i rummet.