Innovation

Fyra heta svenska FoU-projekt

Akzo Nobel fick mycket uppmärksamhet för sin nya färg med självrengörande egenskaper. Nu satsar bolaget på hållbarhet. Foto: Akzo Nobel
Akzo Nobel fick mycket uppmärksamhet för sin nya färg med självrengörande egenskaper. Nu satsar bolaget på hållbarhet. Foto: Akzo Nobel

Ny teknik på massafabrik, satsning på startuper i kemiindustrin, digitala tjänster och teknik för självkörande bilar.

Publicerad

SCA

I Timrå bygger SCA en ny massafabrik för 7,8 miljarder kronor, vilket är en av de största industriinvesteringarna som har gjorts i Sverige. SCA driver FoU-projekt kopplade till den nya anläggningen, som handlar om utsläpp, energilösningar och själva produktionen.

Fabriken ska starta sommaren 2018.

Akzo Nobel

För några år sedan fick Akzo Nobel uppmärksamhet för sin nya färg med självrengörande egenskaper. Nu nämner bolaget att hållbarhet tillsammans med digitalisering är viktiga forskningsområden. Därtill har de lanserat startup-projektet Imagine Chemistry. De letar efter förmågor som kan ”revolutionerna plaståtervinningen”, ge ”cellulosabaserade alternativ till syntetiska material” och skapa ”hållbara alternativ till dagens teknik”.

IFS

Affärssystemleverantören IFS forskar kring hur ny teknik kan användas för att förbättra processer inom fältservice och anläggningsunderhåll, samt hur ”människor lever och interagerar med tjänster”. De föreställer sig exempelvis att man inte säljer en tvättmaskin, utan tar betalt per kilo tvätt. På så sätt kan man optimera för lägsta möjliga servicebehov snarare än lågt försäljningspris.

Zenuity

I våras startade Autolivs och Volvo Cars gemensamma bolag Zenuity, som ska utveckla teknik för självkörande bilar. Målet är att bli ledande internationellt inom programvara för autonoma fordon. Zenuity har gått ut med att man i slutet av 2018 ska ha 600 anställda i Sverige, Tyskland och USA.