Populärteknik

Futuristisk rysk militärdräkt får kärnvapenuppgradering

Ryska försvarsföretaget Rostec uppgraderar framtida marksoldaters utrusning som går under namnet Ratnik. Nu är delar av den kärnvapentålig.

Publicerad

Världen stora krigsmakter fortsätter att utveckla sin millitära teknologi. Marschen tycks aldrig ta slut.

Ryssland tog ett stort kliv i somras när nationen visade upp sin vision för framtida marksoldater. Ratnik som är utvecklat av det statligt ägda försvarsbolaget Rostec, var redan väldigt avancerad, och ja, kanske även skrämmande. Nu har ryssarna petat in en ny uppgradering: en klocka som tål kärnvapen, skriver LiveScience.

"Klockan är inkluderad i Ratniks krigsuppsättning och klarar av att motstå solstrålning och elektromagnetiska impulser, till exempel efter en kärnvapensprängning. Om en soldat utsätts för elektromagnetiska utsläpp från ett kärnvapen kommer klockan att fortsätta fungera utan avbrott", säger formgivaren Oleg Faustov om enheten.

Läs mer:

Hur det går med utrullningen av den ovan nämnda exodräkten återstår däremot att se. Och värt att notera är att klockan som ingår i dräkten också är den enda delen i uppsättningen som anges vara kärnvapentålig.

Samtidigt hintar Rostec om en uppgraderad version av Ratnik – Ratnik-3. Den är ännu bara en prototyp och väntas presenteras först 2020. Den versionen av dräkten sägs innehålla ett titan-exoskelett och realtidsövervakning av soldatens hälsa.