Startup
Furhat bygger robot som förstår och går att förstå
33-LISTAN. Den sociala roboten Furhat är mästare på interaktion med människor – och används redan av bland annat Deutsche Bahn och Honda.
Idén till Furhat föddes på KTH i Stockholm och bolagiserades 2014. Genom att projicera ansiktet på en 3d-utskriven mask kan stor nyansvariation av ansiktsuttrycken uppnås. Furhat har lagt ner mycket möda på att få roboten att kunna förmedla subtila signaler.
Bolaget grundades av Samer al Moubayed, Preben Wik, Gabriel Skantze och Jonas Beskow. Den sociala roboten har fått stor uppmärksamhet i såväl nationell som internationell press. Den utvecklas i dag i samarbete med bland annat Honda, Intel, Deutsche Bahn, KPMG och Toyota.
Hos Deutsche Bahn i Tyskland fungerar den som flerspråkig trafikvärd på Frankfurts flygplats.
– En internationell flygplats är förmodligen en av världens mest komplexa miljöer för att testa sådan här teknik. Folk talar olika språk, de har bråttom, de har inget tålamod med teknikkrångel, berättade Samer al Moubayed nyligen för Ny Teknik Automation.
Fantasin sätter gränserna
Men användningsområdena är många, spår han. Nu när roboten har börjat behärska grundläggande mänsklig interaktion är det bara fantasin som sätter gränserna för vad den kan fyllas med.
– Tänk dig att bygga en robot som kan leva med dig i 20-30 år, som åldras med dig och kan säga att din vokabulär börjar bli begränsad, du kanske har tidig demens? Eller som kan se att ditt barn visar tecken på autism, det kanske är dags att gå till doktorn, säger Samer al Moubayed.
Nyligen tog företaget in 20 färska miljoner i riskkapital från Balderton Capital och Local Globe.