Innovation

Franska roboten kommer att parkera bilar på Gatwick

Foto: Stanley Robotics

Roboten lyfter upp bilen och bogserar den till en ledig plats. Nu ska Gatwick testa den franska tekniken. I ett första skede kommer lösningen att förvandla en yta med 170 p-platser till 270 robot-fickor.

Publicerad

Trycket är stort på Londons näst största flygplats. Förra året passerade över 46 miljoner passagerare genom Gatwick, och nu vill man använda en parkeringsrobot för att öka antalet p-platser. Redan förra året presenterades robotiserad parkering som en av de lösningar flygplatsen tittade på – och en ansökan till Crawley Borough Council avslöjar att Gatwick kommer använda teknik från Paris-baserade Stanley Robotics.

Företagets autonoma parkeringsrobot Stan har tidigare testats på de franska flygplatserna Charles De Gaulle och Lyon. Med sina två armar lyfter den försiktigt upp bilens däck och bogserar den till en ledig plats. Ägaren kör in sitt fordon i en av åtta numrerade skjul, tar sina väskor och låser bilen. Med några klick vid en terminal bekräftar man informationen kring den egna flygbiljetten. Sedan hämtas bilen av Stan. Tjänsten är uppkopplad mot flyginformationen, och tanken är att bilen ska stå och vänta så fort föraren har landat.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här