Framtidens odlingsteknik: Så grönskar det inomhus

Svenska Grönska har byggt en av Europas största vertikala odlingar i Huddinge, söder om Stockholm. Bakom succén finns egenutvecklad teknik för allt från ljusrecept till vattensystem.

Publicerad

Vi kommer precis efter förmiddagsleveransen. I den tropiskt varma odlingslokalen, med kapacitet för 1,3 miljoner plantor per år, har örter och sallader skördats och plockats. Nu är det dags för en ny sådd.

Grönska grundades 2015 av Natalie de Brun Skantz, Petter Olsson och Robin Lee. Efter nästan fyra år av försök, utveckling och försäljning i liten skala kom de i januari förra året i gång på all- var med sin storskaliga vertikala odling i Huddinge, söder om Stockholm. Enligt bolaget ska det vara en av Europas största i sitt slag.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här