Startup

Framtidens entreprenörer möts i tekniktävling

För KTH tävlar Oytun Yildirimdemir (Industriell ekonomi), Sara Danielsson (Teknisk fysik) och Adam Engström (Energi och miljö). Foto: Patrik Lundmark (KTH Innovation)
För KTH tävlar Oytun Yildirimdemir (Industriell ekonomi), Sara Danielsson (Teknisk fysik) och Adam Engström (Energi och miljö). Foto: Patrik Lundmark (KTH Innovation)
För Chalmers tävlar Erik Gedda (Industriell ekonomi), Michel Paulli (Management of Economics and Innovation) och Martin Andersson (Entrepreneurship & Business Design). Foto: Oscar Korshavn
För Chalmers tävlar Erik Gedda (Industriell ekonomi), Michel Paulli (Management of Economics and Innovation) och Martin Andersson (Entrepreneurship & Business Design). Foto: Oscar Korshavn

"Jag siktar på att ta vårt företag till 33-listan", säger Sara Danielsson, en av tävlande i Academy Tech Challenge som hålls i samband med 33-listans final.

Publicerad

Boka din plats på 33-listans final nu!

Det är ett decennium sedan Ny Teknik och Affärsvärlden presenterade 33-listan för första gången. På 33-listan rankas uppkommande unga företag, där fokuset ligger på startups inom teknik. I år anordnas Academy Tech Challenge för första gången i samband med finalen den 16 maj, en tävling som riktar sig till teknikstudenter på Chalmers, Lunds tekniska högskola och KTH.

Varje högskola skickar ett lag med tre studenter som under dagen ska få jobba med problemlösning. På problemet ska lagen ta fram en teknisk utformad lösning.

Det är en jury av blandad kompott och bred kompetens, som formulerat problemet. Klockan 09.00 under 33-listans final kommer problemet att presenteras. Lagen har fram till 16.00 på sig att lösa uppgiften och får därefter 5 minuter på sig att pitcha sin produkt inför publiken, därefter kommer juryn att avgöra vinnaren.

Under tävlingen får lagen träffa och konsultera de eventdeltagare och investerare som finns på plats på finalen.

– Eftersom jag har ett eget företag, så ser jag det som ett sätt att få input kring generella grejer som entreprenörskap, säger Sara Danielsson, som studerar teknisk fysik vid KTH.

Tanken med Academy Tech Challenge är att involvera de tekniska högskolarna kring 33-listan. Kunal Chopra, ansvarig för projektet på Alma Talent Events, hoppas att 33-listan blir ett forum där studenter kan får träffa sina framtida arbetsgivare. Eventet har hittills framförallt riktat sig till investerare och entreprenörer.

– Vi har sett ett stort engagemang ute hos högskolarna. Förhoppningsvis vill högskolorna ha en fortsatt kontakt kring 33-listan och vi ser gärna att det lever vidare, säger han.

Med två andra studenter ska Martin Andersson tävla för Chalmers. Han har tillsammans med sina lagmedlemmar jobbat hos Chalmers egna studentdrivna rekryteringsföretag, som hjälper Chalmersstudenter ut i arbetslivet.

-Förutom möjligheten att få lära sig mer är det så klart en bonus att få bredda sitt nätverk. De finns alldeles för få kontaktpunkter mellan studenter och arbetslivet. Jag tycker att detta är ett ypperligt sätt att få folk att dela med sig av vad de kan, säger Martin Andersson, masterstudent i Entrepreneurship & Business Design.

Lagen ser Academy Tech Challenge som ett bra initiativ för att engagera framtidens ingenjörer.

– Det är svårt att välja om man vill jobba på ett stort företag eller på en startup i framtiden. Jag har pluggat innovation vilket gör att jag är intresserad av stora företag och hur de fortsätter etablera sig på marknaden. Samtidigt vet jag att en del svar på deras utmaningar är att bedriva startupverksamheter. Det skulle vara kul att etablera ett startup-koncept på ett stort företag, säger Martin Andersson.

– Helst jobbar jag med startups, det är det jag tycker verkar häftigast. Jag kan ju sikta på att ta vårt företag till 33-listan, nästa år kanske, säger Sara Danielsson.

Det vinnande laget kommer, förutom att presenteras i Ny Teknik, även få ett pris som ännu inte har avslöjats.

Det här är 33-listan

Det är elfte året som Ny Teknik och Affärsvärlden sammanställer 33-listan, med målet att gallra fram de 33 hetaste svenska startupbolagen.

28 av bolagen väljs ut av en reportergrupp. För att komma med på listan krävs att företaget: 1. Är baserat på en innovation. 2. Är max sju år, det vill säga startat 2011 eller senare enligt Bolagsverket. 3. Ej är noterat på någon form av handelsplats. 4. Ett företag kan vara med på 33-listan maximalt tre gånger.

Det finns flera vägar in på listan. Dels genom nominering men också genom en tidigare placering. Det fungerar dock inte att leva på gamla meriter – nya kliv måste ha tagits i utvecklingen för att återigen platsa på listan.

Ytterligare ett sätt att ta en plats är via 33-listans landsomfattande turné. 15 bolag kommer att väljas ut att presentera sin affärsidé vid något av de fem turnéstopp 33-listan gör runt om i landet. En jury väljer ut fem vinnare (ett på varje stopp) som direktkvalificerar sig in på listan.

Turnéstopp: Malmö, 13 april. Linköping, 18 april. Göteborg, 19 april. Umeå, 26 april. Uppsala, 27 april. Finalen äger rum i Stockholm den 16 maj.