Innovation

Framgång för Nasa – rammade asteroiden

Nasa-farkosten Dart lyckades ramma en asteroid. Foto: ASI/Nasa/AP/TT
Nasa-farkosten Dart lyckades ramma en asteroid. Foto: ASI/Nasa/AP/TT
Grafik: Jonas Askergren
Grafik: Jonas Askergren

En Nasa-rymdfarkost har lyckats ramma en asteroid i ett aldrig tidigare skådat genrep inför ett potentiellt hot mot jorden. ”Vi går in i en ny era, en era där vi eventuellt har förmågan att skydda oss mot ett farligt asteroidnedslag”, säger Lori Glaze, chef för Nasas planetavdelning.

Publicerad

Från kontrollcentret i USA jublade vetenskapsmän och ingenjörer när meddelandet kom: "Kollision bekräftad". En träff 17 meter från målet räknas som tillräckligt nära.

– Det var mer eller mindre mitt i prick. Jag tror, så vitt vi kan säga, att det första planetariska försvarstestet var en framgång, säger Elena Adams, en av de ansvariga bakom projektet, under en presskonferens.

”Höll Andan”

– Vi visste alla att vi skulle träffa den. Vi höll alla andan. Jag är lite förvånad att ingen svimmade, säger Adams.

Farkosten Dart (Double asteroid redirection test) träffade under natten mot tisdagen, svensk tid, en ofarlig asteroid över en miljon mil från jorden.

Grafik: Jonas Askergren
Grafik: Jonas Askergren

Om träffen hade tillräckligt med kraft för att ändra asteroidens omloppsbana återstår att se. Om det visar sig vara fallet kommer uppdragets andra mål – att visa att det går att avleda en asteroid på väg mot jorden – också ha uppnåtts.

"Kan sova bättre"

Enligt forskarna kan det ta upp till två månader innan man ser om asteroiden har ändrat kurs, skriver The Guardian. Trots ovissheten säger Adams att bara det faktum att man lyckats med att träffa asteroiden gör skillnad.

– Jordbor borde kunna sova bättre, jag kommer definitivt att göra det, säger hon.

Nasa-experimentet är det första i sitt slag och kan bli avgörande för hur vi agerar den dag då en asteroid hamnar på kollisionskurs med jorden. Testet har en budget på 330 miljoner amerikanska dollar, omkring 3,7 miljarder kronor.

Vad är asteroider, och hur håller vi koll på dem från jorden?

Rymdfarkosten Dart (Double asteroid redirection test) sköts upp den 24 november i fjol.

Målet, över en miljon mil från jorden, är asteroidmånen Dimorphos som är 160 meter i diameter.

Dart är ett samarbetsprojekt mellan Nasa och Johns Hopkins Applied Physics Laboratory (APL).

Källa: Nasa

Asteroider är rymdkroppar i omlopp kring solen som saknar atmosfär och består av sten eller metallarter. Asteroider kommer i många former och storlekar och kan vara allt från några meter till hundratals kilometer i diameter. Fler än 150 asteroider har även en egen medföljande liten måne. 

Rymdstenarna kan utgöra hot mot livet på jorden, till exempel slog en stor asteroid ned för omkring 66 miljoner år sedan som orsakade massutrotning för dåtidens djur. För att hålla koll på riskera med jordnära objekt, så som asteroider och kometer, finns därför flera projekt.

SSA-NEO lett av den europeiska rymdorganisationen samlar in data från observatorier och astronomer, både frivilliga och professionella, för att analysera risker med upptäckta asteroider och utfärda eventuella varningar. Ett annat projekt är Nasas Asteroid watch som från Jet propulsion laboratory i Kalifornien förutspår banorna för alla kända jordnära objekt och räknar på eventuella risker. 

Se här för statistik över jordnära asteroider