Digitalisering

FRA: Terror- och cyberhoten ökar

Foto: Yvonne Åsell / TT
Foto: Yvonne Åsell / TT

Terrorhot, cyberhot och den ryska aktiviteten i Östersjöområdet ökade under 2015, enligt årsrapporten från Försvarets radioanstalt (FRA). Detta beror på en försämrad världsbild.

Publicerad

– Vi räcker inte riktigt till, säger FRA-chefen.

Även om det är Säkerhetspolisens ansvarsområde så har FRA ett kärnuppdrag att bidra med underrättelser och avvärja cyber- och IT-attacker mot svenska myndigheter.

Kraven och efterfrågan på stöd från FRA har därför ökat dramatiskt, säger Dag Hartelius, generaldirektör på FRA. Nu har myndigheten fått ökade anslag på 20 miljoner kronor fram till 2019 från försvarsuppgörelsen, skriver Svenska Dagbladet.

I en intervju med Dagens Nyheter säger FRA-chefen att myndigheten har "tre fronter".

– Traditionell säkerhet, terrorism och cyberangrepp. De tre fronterna är vårt arbetsfält, och det är större efterfrågan att göra mer på alla håll. Det är "extra allt" på alla håll så att säga, säger Dag Hartelius till DN och medger:

– Vi räcker inte riktigt till.

Vad gäller cyberangrepp skedde under 2015 allt fler attacker mot forskningsinstitutioner, industrier och myndigheter. Bakom angreppen ligger ibland stater, men Dag Hartelius vill inte peka ut något land.

– Vi är väldigt IT-medvetna i Sverige och ledande. Men när det gäller säkerhetsmedvetande och säkerhetsåtgärder släpar vi efter. Det är ett allvarligt hot, säger Hartelius till DN.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!