Säkerhet

FRA: Aggressiva cyberattacker mot Sverige – varje dag

"Det har skett en väsentlig ökning vad gäller antalet aggressiva attacker mot svensk kritisk infrastruktur", säger FRA-chefen Björn Lyrvall. Foto: Stina Stjernkvist/TT
Det internationella terrorhotet mot Sverige är allvarligt enligt Försvarets radioanstalt. Under året har myndigheten stöttat Säpo i "ett antal större operationer". Foto: Stina Stjernkvist/TT

Sverige utsätts för aggressiva cyberattacker varje dag, enligt Försvarets radioanstalt (FRA). Under året har myndighetens fokus ökat på så kallade hybridhot, som allvarliga it-angrepp, påverkansoperationer och sabotage.

Publicerad

– I den bemärkelsen befinner vi oss i ett slags gråzon redan nu, säger Björn Lyrvall, generaldirektör på FRA, i en intervju med TT.

Myndigheten pekar i sin årsrapport, som släpps på torsdagen, på att det spända och osäkra omvärldsläget fått FRA:s uppdragsgivare – regeringen, försvaret, Säpo och polisen – att begära allt mer information från signalspaning. Det handlar om allt från underrättelserapportering till uppgifter om militär verksamhet i Sveriges närområde och internationell terrorism.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här