Populärteknik

Fotar genom väggarna med wi-fi

Även insidan syns utåt. Foto: IBL
Även insidan syns utåt. Foto: IBL

Wi-fi-signalen låter dig inte bra kolla Instagram på toa, den kan också användas för att ta bilder på det som är på andra sidan väggen.

Publicerad

Genom att läsa av ett trådlöst nätverks strålning går det att bygga en 3D-bild av föremål i ett rum, utan att befinna sig i det. Metoden att fota med hjälp av wi-fi är en del av ett examensarbete vid Münchens tekniska universitet, som presenteras i Physical Review Letters.

Science Alert beskriver hur bilden skapas. Nätverket läses av med två antenner: en fast och en som förflyttas med handen. Den fasta registrerar en referenspunkt för platsen den är placerad på, medan den som flyttas registrerar wi-fits fält från flera olika positioner. Båda antennerna läser av nätverkets strålning och i vilken fas mikrovågorna befinner sig. Antennernas uppgifter matas in i en dator, som genererar en mängd olika 2D-bilder, som den sen slår samman till en 3d-modell av rummet som skannats av. Bilden projiceras sedan som ett 3d-hologram.

Philipp Holl, som ligger bakom studien ihop med sin handledare, menar att tekniken i framtiden skulle kunna användas för att kartlägga insidan på en byggnad med hjälp av drönare. Men ännu är upplösningen låg:

”Om det står en kopp kaffe på bordet så ser du att något är där, fast du kommer inte se formen. Men du kan se skepnaden av en person, eller en hund eller en soffa. Egentligen alla objekt som är större än 4 centimeter”, säger han till Science Alert.