Populärteknik

Fossilfyndet: Växtätande bjässe hittad i Portugal

Växtätande dinosaurier som levde för 210–66 miljoner år sedan. Foto: Johan Hallnäs/TT
Växtätande dinosaurier som levde för 210–66 miljoner år sedan. Foto: Johan Hallnäs/TT

Den gick på fyra ben, var 25 meter lång och 12 meter hög. Nu gräver paleontologer i Portugal fram det man tror är det största fossilfyndet i Europa.

Publicerad

Jätteskelettet upptäcktes först 2017 när ägaren till en fastighet i Pombal hittade benbitar i samband med byggarbeten och kontaktade forskarna.

I augusti i år arbetade portugisiska och spanska paleontologer med att frilägga skelettet som uppskattas ha legat i jorden 150 miljoner år.

– Det är ovanligt att hitta alla revbenen från ett sånt här djur, inte minst i den här ställningen, där den ursprungliga anatomiska positionen är bibehållen, säger Elisabete Malafaia, forskare vid universitetet i Lissabon, till phys.org.

Revben och ryggkotor visar ett det rör sig om en sauropod som var runt 25 meter lång och 12 meter hög.

Från den sena juraperioden

Sauropoderna var växtätande dinosaurier som gick på fyra ben och hade lång hals och svans. Bland dem finns de största djur som någonsin gått på planetens yta.

Fossilets ställning gör att paleontologerna har gott hopp om att kunna hitta fler skelettdelar från samma dinosaurie i området

– Utgrävningarna i bekräftar att Pombalregionen har viktiga fossiler från ryggradsdjur från den sena juraperioden, som de senaste årtiondena har försett oss med mycket viktigt material för kunskapen om faunan på iberiska halvön för 145 miljoner år sedan, säger Elisabete Malafaia.

Fakta: Sauropoder

Sauropoderna är en gren inom ordningen Saurischia, ödlehöftade dinosaurier. De hade mycket långa halsar, långa svansar, små huvuden, och fyra pelarliknande ben. De levde på växter och utmärktes av enorm kroppsstorlek. Hit hör de största landdjur som någonsin existerat på jorden.

Sauropoderna uppstod relativt tidigt i dinosauriernas historia, redan i slutet av trias för 210 miljoner år sedan. De var som talrikast i slutet av juratiden för 150 miljoner år sedan, men levde kvar ända tills de dog ut tillsammans med övriga dinosaurier för 66 miljoner år sedan. Kända släkten är bland andra Apatosaurus, Diplodocus och Brachiosaurus.