Digitalisering

Förvandlar mobilen till kvalitetskamera

Cyber-shot QX100. Foto: Sony
Cyber-shot QX100. Foto: Sony
Cyber Shot QX10. Foto: Sony
Cyber Shot QX10. Foto: Sony

Sony lanserar två kameror som kan fästas på mobiltelefoner och därmed förvandlar mobilen till en kvalitetskamera.

Publicerad

Lagom till elektronikmässan IEA i Berlin lanserar Sony en ny typ av kamera, som är tänkt att fungera ihop med en mobiltelefon. Man tänker sig att utnyttja de överlägsna kamerafunktionerna i en riktig kamera med kommunikationsmöjligheten i en mobil.

Sony presenterar två modeller i olika prestanda- och prisklasser. Båda har det gemensamt att de ser ut som objektiv, men innehåller en komplett kamera. Meningen är att de ska användas ihop med en smart mobil, som använder operativsystemen Android eller Apple Ios. Kommunikationen mellan kamera och mobil sker med wifi eller NFC (Near field communication). En bild kan sparas både i kamerans minneskort och i mobilen.

Kamerorna kan fysiskt kopplas på en mobiltelefon, och mobilens skärm kommer då att fungera som sökare och manöverpanel. Men enheterna kan användas isärkopplade. Avtryckarknapp finns på sidan av "objektivkameran", en fotograf kan alltså fotografera i blindo.

Den mer avancerade modellen DSC-QX100 använder en entums cmos-sensor på 20,2 megapixel och ett ljusstarkt objektiv från Zeiss med 3,6 gånger optisk zoom i området 28 - 100 mm i småbildsformat och största bländaröppning 1,8. Skärpeinställning och zoom kan snabbinställas med en manuell ring

Den enklare modellen XQ10 har en mindre sensor, men 10 gånger optisk zoom i området 25 - 250 mm småbildsekvivalent i bildförhållandet 4:3. Största bländare är 3,3.

Kamerorna väger 179 g respektive 105 g. Sony anser ett riktpris på 500 dollar respektive 250 dollar. Säljstart blir det senare den här måndaden.