Samhälle

Försvarets hemliga övning: Analysera coronaviruset

Christer Larsson är laboratoriechef på det mobila biologiska laboratoriet. Foto: Kristoffer Olofsson/Försvarsmakten via TT
Christer Larsson är laboratoriechef på det mobila biologiska laboratoriet. Foto: Kristoffer Olofsson/Försvarsmakten via TT

Sedan i slutet av januari har analyser av det nya coronaviruset genomförts i ett mobilt laboratorium vid Totalförsvarets Skyddscentrum i Umeå.

Publicerad

Att övningen, som är ett samarbete med Folkhälsomyndigheten och Akademiska sjukhuset i Uppsala, inte offentliggjorts tidigare handlar inte om något hemlighållande, menar Philip Bacchus, kommendörkapten och chef för CBRN-kompaniet vid Totalförsvarets skyddscentrum i Umeå:

”Försvarsmakten måste ligga i framkant och förbereda för det oförutsedda, vi kommenterar inte alla övningar vi planerar och därefter genomför”, säger han i ett pressmeddelande.

I slutet av januari flyttades med kort varsel laboratorium och personal från Umeå till Uppsalatrakten i syfte att snabbt utveckla metoder för att analysera prover tagna på misstänkt coronapatienter.

”Viktigt att snabbt kunna diagnosticera”

”I händelse av globala sjukdomsutbrott är det viktigt att snabbt kunna upprätta metoder för att så snabbt som möjligt möjliggöra diagnosticering av misstänkta fall”, säger Christer Larsson, chef för det mobila biologiska laboratoriet.

Enligt Akademiska sjukhuset visade övningen att det snabbt kan upprättas en fungerande analyskedja.

”Skulle vi få behov av att hantera många prover, till exempel vid större utbrott, så vet vi nu att denna möjlighet fungerar”, säger Erik Salaneck, docent och infektionsläkare på sjukhuset.

Fakta / Nya coronaviruset

Det första bekräftade fallet av det nya coronaviruset, som döpts till sars-cov-2, rapporterades i den kinesiska storstaden Wuhan den 31 december 2019.

Sedan dess har viruset visat sig mer smittsamt än liknande infektioner, som sars (svår akut respiratorisk sjukdom) som 2003–2004 orsakade runt 8 000 sjukdomsfall och över 700 dödsfall.

Det finns ett stort antal coronavirus och såvitt man vet kan minst sju av dem smitta människor. Kinesiska myndigheter har bekräftat att den nya coronaviruset kan smitta från människa till människa.

Det finns enligt Världshälsoorganisationen varken vaccin mot viruset eller effektiva behandlingar för att bromsa sjukdomsförloppet, som i de värsta fallen slutar i dödlig lunginflammation.