Populärteknik

Första superdatorn

som bara kör på flash

Inga hårddiskar här.
Inga hårddiskar här.

Första superdatorn där hårddiskarna ersatts av flashminnen har nu körts igång. Det ska öka beräkningshastigheten rejält.

Publicerad

Superdatorcentret vid University of California i San Diego har byggt en superdator utan hårddiskar.

Istället används fasta flashminnen som lagringsmedia.

Enligt universitetet är det den första superdatorn som helt övergivit hårddiskarna, skriver Computerworld.

Enligt ett pressmeddelande ska den nya datorn, som döpts till Dash, kunna lösa vetenskapliga problem mycket snabbare än hårddiskbaserade system.

Anledningen är att dataöverföringen går mycket snabbare med fasta minnen som till skillnad från hårddiskar helt saknar rörliga delar.

Dash ska bland annat användas för genetiska, astronomiska och geologiska studier.

Den nya superdatorn som nu testkörts är byggd av 68 stycken Appro International Greenblade servrar som är bestyckade med Intel Xeon 5500-processorer.

Den uppgivna beräkningshastigheten är upp till 5,2 teraflops och det totala arbetsminnet ligger på 768 gigabyte.

De flashbaserade lagringsenheterna kommer från Intel, men hur stor den totala lagringskapaciteten är finns ännu inga officiella uppgifter om, skriver Computerworld.

Flera andra datacenter har superdatorer som använder en kombination av hårddiskar och flashminnen där data som används flitigt lagras i de fasta minnena medan hårddiskarna tar hand om resten.

– Hårddiskar är fortfarande mest kostnadseffektiva men för vetenskapliga och finansiella beräkningar där hastigheten är det viktiga är det värt att investera i flashminnen, säger halvledaranalytikern Jim Handy vid Objective Analysis till Computerworld.