Populärteknik
Första ljusspektrumet
från en exoplanet
Svenska astronomer har fångat det första direkta ljusspektrumet från en planet utanför solsystemet. Det ses som en milstolpe i sökandet efter utomjordiskt liv.
De svenska forskarna Markus Jansson och Carolina Bergfors har tillsammans med kollegor fångat ett ljusspektrum från en exoplanet. Alltså en himlakropp som cirkulerar kring en avlägsen stjärna långt från vårt eget solsystem.
Tidigare har sådana ljusspektra enbart kunnat detekteras indirekt. Men forskarlaget från Europeiska sydobservatoriet, ESO, har lyckats fånga ljuset från planeten i en direkt observation, enligt ett pressmeddelande från ESO.
– En planets spektrum är som ett fingeravtryck. Det ger oss nyckelinformation om de grundämnen som finns i planetens atmosfär. Med den informationen kan vi bättre förstå hur planeten bildades och, i framtiden, kan vi kanske till och med hitta tecken på liv, säger Markus Janson i pressmeddelandet.
Infångandet av planetljuset gjordes i ESO:s Very Large Telescope, VLT, vid Paranalobservatoriet i Chile.
Tidigare observationer av ljusspektra från exoplaneter har gjorts av rymdteleskop. Då registreras först ljuset från en stjärna när en planet passerar på framsidan. Sedan görs en ny observation när planeten passerar bakom stjärnan. Då träder planetspektrumet fram indirekt när man jämför de båda bilderna.
Att i stället, som de svenska forskarna gjort, mäta planetens spektrum direkt är enligt ESA en ”imponerande bedrift”.
– Det är som att försöka se vad ett stearinljus består av genom att observera det från två kilometers avstånd när det står bredvid en bländande stark 300-watts lampa, säger Markus Jansson som är forskare vid University of Toronto i Kanada.
– Observationerna gjordes i infrarött, vilket är att föredra före kortare våglängder eftersom kontrasten mellan den mycket ljusa stjärnan och den svagt lysande planeten är mindre, säger Carolina Bergfors, som arbetar på Max-Plankinstitutet för astronomi i Heidelberg i Tyskland, till ESO.
Planeten som nu mätts är ungefär åtta gånger större än Jupiter och kretsar kring stjärnan HR 8799 som ligger 130 ljusår från jorden och har en massa som är 1,5 gånger större än solens.