Populärteknik
Första intrycket av Apple Silicon: ”Länge sen jag blev så imponerad”

De första datorerna med Apple Silicon imponerar. Ny Tekniks reportrar Kalle Wiklund och Simon Campanello slog sig ner framför Slack för att diskutera varför de båda är golvade av nya Macbook Air och Macbook Pro.
Simon:
Okej Kalle, vi har fått låna varsin ny Macbook. Du har haft din Air några dagar, jag fick Pro-modellen igår. Vilka är dina första intryck av datorn?
Kalle:
Hej Simon! Jag är rätt imponerad, ärligt talat. Det första som slog mig är hur jäkla snabbt Macbook Air startar. Det sker i princip på nolltid. Det känns mer som när man startar sin telefon eller surfplatta än vad man är van vid på en dator.
Sedan är batteritiden är riktigt, riktigt bra. Det beror så klart på vad du gör med datorn. Men jag har klarat mig från morgon till kväll på en enda laddning, med åtskilliga timmar av nätsurfande, en hel del Youtube, Spotify och enklare spel. Då har jag i och för sig använt Safari uteslutande. Men skillnaden mot senaste Intel-baserade Macbook Air från i våras är stor!
Jag skriver fortfarande på mitt test av datorn, och har exempelvis gått över till erkänt ram-hungriga Chrome för att se om batteritiden påverkas.
Du fick precis fått nya Macbook Pro. Hur känns den?
Simon:
Jag är också bortblåst av hur snabb den är. Det känns lite fånigt att säga, för en ny dator ska så klart vara snabb, men det här är en helt annan nivå. Allt bara svischar fram. Varje gång jag klickar på något är det omedelbar respons, det känns mer som att navigera på en flaggskeppstelefon än en laptop.
Men du har haft datorn lite längre än mig, är det något som du inte gillar än så länge?
Kalle:
Det känns riktigt störande att Apple inte har uppdaterat webbkameran, som fortfarande tröskar runt i 720p-upplösning. Tycker faktiskt att Facetime-kameran på nya Macbook Air till och med har lite sämre kvalitet än den på den Intel-baserade Air som släpptes i våras. Det är 2020, för tusan! Det enda folk gör om dagarna nu för tiden är att sitta i videomöten.
Sen hade jag hoppats på att Apple skulle ge nya M1-Air en ny design. Skalet, som har varit det samma på Macbook Air i flera år, börjar kännas lite föråldrat.
Simon:
Det känns lite tråkigt att inleda en ”ny era” med samma gamla datorer. Det hade varit ett perfekt läge för ett ansiktslyft!
Kalle:
Håller med dig till 110 procent!
Men Simon, har du någon hot take om hur Apple, som aldrig tidigare gjort datorchip, kan mosa Intel med sitt första M1-chip?
Simon:
Jag har en massa killgissningar.
Nej, men ärligt talat är jag imponerad. Jag hade förväntat mig betydligt bättre prestanda, men på Macbook Air pratar vi ju om en mångdubbling.
Det finns flera faktorer. Det är första datorchippet med 5 nanometers tillverkningsteknik, de använder en ny lösning för minneshantering och det sägs vara de snabbaste processorkärnorna på marknaden.
Sedan har vi paketeringen. I en ”vanlig” dator ligger processor, grafikkort, arbetsminne och så vidare uppdelat på flera olika chip. Apple har samlat alla på en systemkrets (SoC), precis som mobiltillverkarna gör. Det ger massor av rent logistiska fördelar när kommunikationsvägen mellan komponenterna blir så mycket kortare.
Samtidigt har Apple stenhård kontroll över hela stacken. Från transistorerna till operativsystemet. De kan göra massor av optimeringar som vare sig Intel eller de andra datortillverkarna kan. Slutresultatet blir ett chip som verkar kunna slå allt på marknaden i den här klassen.
Men så har vi baksidan. Apple byter helt arkitektur på processorn, från Intels x86 till Arm, vilket betyder att mjukvaran måste anpassas för att köras på datorn. Apple har löst det genom ett slags emulator som kallas Rosetta 2. Vad jag sett fungerar den i princip smärtfritt, vilka är dina intryck av att köra äldre appar på Macbook Air?
Kalle:
Utmärkta (kill)gissningar Simon!
Jag har samma intryck av Rosetta 2. Det bara funkar liksom, för att parafrasera Steve Jobs.
Jag har också testat att köra autoemulerade Iphone- och Ipad-appar på Macbook Air. Där är kvaliteten mer varierad. Alla appar startar som de ska, men i många fall – exempelvis HBO Nordic-appen – känns det mest som att harva runt i en mobilapp som har blåsts upp på en 13,3-tumsskärm. Det gör bland annat att en del menyer och andra användargränssnitt kan se riktigt, riktigt märkliga ut.
Under M1-lanseringen sa Apple att ”en stor majoritet” av IOS-apparna skulle funka på M1-datorer med draghjälp från det nya operativsystemet Mac OS Big Sur. Verkligheten ser dock lite annorlunda ut.
Visst finns det många IOS- och Ipad OS-appar att ladda ner. Men det är också flera stora utvecklare som inte har gjort sina appar tillgängliga för M1-maskinerna än, bland annat Snapchat och Tiktok.
Simon, Apple gör en stor grej av att M1 har ett dedikerat maskinlärnings-chip (neural engine på pr-språk). Vad tror du att det kan betyda för Apples datorer på sikt?
Simon:
Det känns egentligen rätt naturligt. Det är också något de plockat från mobilsidan, Iphone och Ipad har haft ett sådant chip i flera år och där används det bland annat till ansiktsigenkänning och bildbehandling.
Tanken är väl densamma på datorn. Neural engine är optimerad för vissa arbetsprocesser och kan utföra dem mycket snabbare än datorns CPU eller GPU. Apple kan helt enkelt skruva upp prestandan lite till när det kommer till exempelvis bildbehandling, videorendering och röstigenkänning.
Den som vill göra egna små maskininlärningsexperiment på Mac kommer förstås också att kunna dra nytta av den, men det är nog inte för professionellt bruk – än så länge.
Men okej, vi är båda imponerade. Jag tror det lyser igenom. Men något som gnager lite i mig är vad man ska med Macbook Pro till när Macbook Air ligger så nära i prestanda.
Kalle:
Amigo, jag håller med dig. Jag har inte känt på Macbook Pro än, men är nyfiken på vad den aktiva kylningen hos Pro betyder för prestandan under långa, intensiva arbetspass jämfört med den fläktlösa Macbook Air.
Pro-maskinen ska också ha bättre batteritid än Macbook Air. Men frågan är om det är värt de extra tusenlapparna. Vad tror du?
Simon:
Jag tror ärligt talat att Pro-modellen riskerar att hamna i något mellanläge. De allra flesta skulle förmodligen klara sig lika bra med den nya Macbook Air.
De som å andra sidan behöver riktigt mycket prestanda kommer förmodligen att hålla fast vid Intel-baserade Mac:ar till dess att Apple släpper ett mer kraftfullt chip. Inte minst med tanke på att M1-chipet är begränsat till max 16 GB arbetsminne, vilket kan bli en flaskhals för den som ställer höga krav på datorn.
Du betalar i princip 3 500 kronor för bättre batteritid och bättre skärm. Dessutom måste du dras med Touch Bar, Apples kanske sämsta innovation sedan butterflytangentbordet. Det känns svårt att motivera.
Kalle:
Det här var riktigt kul, men chatten blev också ruskigt lång. Vad tycker du om slutresultatet?
Simon:
Kort sagt, jag är imponerad. Jag måste testa Macbook Pro lite mer än innan jag kan ge slutomdöme, men det här var något riktigt speciellt. Den som vill veta mer får hålla utkik efter våra recensioner på sajten, de dyker upp inom kort.
Kalle:
I skrivande stund är jag mitt i testet av Macbook Air, och vill också vänta med mitt slutgiltig omdöme. Men jag kan lugnt säga att det var ruskigt länge sedan jag blev så imponerad av en ny dator. Det här lovar minst sagt gott inför framtiden.