Populärteknik

Förslaget: Förbjud mobiltittande för den som går över gatan

Foto: Sam Edwards
Foto: Sam Edwards

I New York City finns ett förslag om att göra det olagligt att titta ned i telefonen när man korsar gatan. Om förslaget går igenom kan syndare få böta upp till motsvarande 2 400 kronor.

Publicerad

Runt om i delstaten dödas cirka 300 fotgängare varje år i trafiken, och på gatorna i New York City ser man en dramatisk uppgång av antalet påkörda. Nu vill staden bromsa utvecklingen, och lagstiftarna lägger uppenbarligen en viss del av skulden på de gående.

Distraherade förare är ett problem på vägarna, och slutsatsen är att mobiltelefonerna även ligger bakom ett oansvarigt beteende hos stadens fotgängare. För nu ligger ett förslag hos lagstiftarna som skulle göra det förbjudet att titta i sin mobil eller läsplatta när man korsar gatan.

Syndare som upptäcks av polis skulle i så fall få böta mellan 25 och 250 dollar – motsvarande cirka från 240 till 2 400 kronor.

Telefonsamtal går bra, inte sms:ande

Förslaget har lagts fram av demokraten John Liu som sitter i New York City Council och representerar ett distrikt i Queens i delstatssenaten. Han vill att vård- och räddningspersonal ska undantas från lagen. Och det ska inte bli förbjudet att prata i telefonen på övergångsstället – utan bara att hålla enheten i handen.

Liu poängterar att jakten på fotgängare inte ska ha en hög prioritet hos polisen. Men politikerns initiativ för kritik.

– Det är ett gräsligt missriktat lagförslag. Det hänvisas knappt till några data. Vid de flesta av landets dödsfall i trafiken är någon form av förare inblandad. Det här är en förklädd skuldbeläggning av offren, säger Marco Conner till The Guardian.

Han representerar Transportation Alternatives, en grupp som arbetar för att New York City ska premiera fotgängare, cyklister och kollektivtrafik. Conner är oroad för att lagen skulle leda till en ökad diskriminering, där polisen kan använda den för att godtyckligt sätta åt minoriteter.