Innovation
Forskningsproppens vinnare och förlorare

Karolinska institutet är forskningsproppens överlägsna vinnare. Medan förlorarna är mindre universitet som Växjö och Karlstad.
Totalt höjs forskningsanslagen med fem miljarder kronor fram till 2012. Omkring en tredjedel, 1,55 miljarder, går direkt till universitet och högskolor. Och för första gången ska kvalitet styra var de nya pengarna hamnar.
Karolinska institutet, KI, får en höjning av fakultetsanslagen med hela 22 procent, och väntas dessutom få en signifikant andel av regeringens strategiska satsning när 1,8 miljarder ska fördelas.
- Ja, KI är en stor vinnare. Det är viktigt att regeringen nu fokuserar sina satsningar på framtiden och satsar på den bästa forskningen landet har, så att den också blir internationellt konkurrenskraftig, säger KIs rektor Harriet Wallberg-Henriksson.
Även de tekniska högskolorna får rejäla påslag, men de kunde ha blivit ännu högre om inte regeringen samtidigt infört ett handikappsystem, hävdar KTHs rektor (se artikel intill).
Förlorarna på det nya systemet är de mindre, unga universiteten som anser att de hamnat i strykklass.
- Regeringen har inte förstått vad de nya universiteten betyder för näringslivet ute i landet. Skogen växer inte i Stockholm, säger Kerstin Norén, rektor för Karlstads universitet.