Innovation
Forskningsministern: Bra att Leijonborg avgår
Lars Leijonborg avgår som ordförande i styrelsen för Karolinska institutet (KI), meddelar han TT. Ansvarig minister applåderar och pekar på den kommande utredningen om styrelsens ansvar i den så kallade Macchiarini-affären.
Ministern för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson (S) är nöjd med att Lars Leijonborg avgår.
– Jag tycker att det är bra att han tar sitt ansvar och lämnar ordförandeskapet på Karolinska institutet efter det som har hänt, säger Hellmark Knutsson till TT.
Hon hade ett samtal med Leijonborg på fredagen, då han redogjorde för ett samtal han haft med juristen Sten Heckscher, som utreder KI. Rapporten kommer på måndag och väntas innehålla kritik mot styrelsens agerande.
– Den har jag ännu inte sett, men vad som framgick av det samtalet var att man bland annat pekar på styrelsens ansvar när det gäller hur Karolinska institutet har fungerat, vilket i det här fallet har lett fram till att människor har farit illa. Det har ju skadat förtroendet för både Karolinska institutet och för svensk medicinsk forskning, säger Hellmark Knutsson.
TT: Har du uppmanat honom att avgå?
– Nej, jag tycker som sagt att det är bra att han väljer att ta sitt ansvar och lämnar den här posten.
Läs mer:
I utredningen som kommer på måndag har Sten Heckscher, före detta ordförande för Högsta förvaltningsdomstolen, och hans kollegor Ingrid Carlberg och Carl Gahmberg granskat KI:s agerande i det så kallade Macchiarini-fallet. Kirurgen Paolo Macchiarini var anställd på KI 2010–2016. I ett relativt tidigt stadium uppkom misstankar om forskningsfusk och andra oegentligheter.
Utredarna tar inte ställning till huruvida Paolo Macchiarini gjort sig skyldig till forskningsfusk eller inte, utan hur KI agerade med anledning av misstankarna.
Leijonborgs egen förklaring till avgången låter så här:
– Jag har fått en kort föredragning av rapporten av Sten Heckscher och han har uttryckligen sagt att rapporten i sig inte föranleder att jag avgår. Det var Sten Heckschers slutsats i alla fall.
TT: Varför avgår du då?
– Jag skulle ändå avgå i april och med tanke på det förändringsarbete som nu väntar, är det bättre om någon som ska sitta längre än jag får sköta det. Redan i våras bedömde jag det, men då satt jag kvar för kontinuitetens skull.
TT: Vad tycker du själv om ditt och styrelsens agerande?
– Jag har egentligen inget mer att säga. Det är lättare att ta en sådan diskussion när den här rapporten är framlagd.
Leijonborg – även före detta ledare för Folkpartiet (nu Liberalerna) – meddelade först sin avgång i ett mejl till TT.
”Även om styrelsen inte får lägga sig i forskningen, och därför inte har något direkt ansvar för Macchiarini-affären, finns det mycket annat i de omgivande systemen som måste ändras. Där har styrelsen naturligtvis ett stort ansvar”, skriver Leijonborg bland annat.
I en debattartikel i Dagens Nyheter i februari gick Nobelpristagaren och professor emeritus Arvid Carlsson samt professorerna Elias Eriksson och Kristoffer Hellstrand till hårt angrepp mot de politiska beslut som man ansåg bäddade för Macchiarini-affären, och som handlar om hur anslag fördelas mellan universiteten. Ett system Lars Leijonborg som minister har varit ansvarig för.
Carlsson har varit en av de skarpaste kritikerna av hela KI:s ledning och har uttalat krav på att alla ansvariga ska avgå.
– Det hade jag förväntat mig. Jag är lite förvånad över att det kommer så sent, säger Carlsson till TT om Leijonborgs avgång.