Innovation

Forskarnas minirobotar är bara två millimeter långa

Den lilla roboten med ett mynt som referensföremål. Foto: Georgia Institute Of Technology

Georgia Tech har skapat 3d-utskriva minirobotar som hämtar sin kraft från vibrationer. Förhoppningen är att de en dag ska kunna användas i kroppen.

Publicerad

Storleken är i klass med världens minsta myra. De 3d-utskriva robotarna från Georgia Institute Of Technology är cirka två millimeter långa, 1,8 millimeter breda och 0,8 millimeter tjocka – med en vikt på fem milligram. De kan komma till liv genom att exempelvis tillvarata vibrationer från piezoelektriska manöverdon, ultraljud eller små högtalare. Själva roboten skrivs ut ur akrylharts. Ett piezoelektriskt manöverdon som klistras på kroppen plockar upp rörelseenergin, och vibrationerna får de små fjädrande benen att röra sig upp och ned – vilket rör roboten framåt.

– När mikroborst-botarna rör sig upp och ned så översätts den vertikala rörelsen till en framåtrörelse, detta genom att optimera designen av benen – som ser ut som borst. Mikrorobotens ben är designade med en specifik vinkel för att de ska böja sig och gå i en viss riktning, som respons på en vibration med en viss resonans, säger Azadeh Ansari vid Georgia Techs School of Electrical and Computer Engineering till Science Daily.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här