Populärteknik

Forskarna laddar telefonen med laser

Foto: Mark Stone/ University of Washington
Foto: Mark Stone/ University of Washington

En mobil du kan ladda med laserstrålar. Nu har forskare lyckats med bedriften att på ett säkert sätt skjuta energi till ett batteri.

Publicerad

Dagens prylar är otroligt utvecklade, men i de flesta fall krävs det fortfarande sladd för att ladda upp dem. Och i de fall de har trådlös laddning – måste de placeras på en liten laddare.

Men i en inte allt för snar framtid kan det vara så att du dumpar luren där du känner – och laserkanoner laddar upp den.

Det är forskare vid universitetet i Washington som har utvecklat en äkta laser-laddare. Ett system som kan skjuta ut energi upp till tolv meter – och detta utan att vara totalt livsfarlig för omgivningen.

– Vi fokuserade på säkerhet när vi utvecklade det här systemet. Vi har designat, konstruerat och testat det här laserbaserade laddsystemet med en blixtsnabb säkerhetsmekanism, säger professor Shayam Gollakota på universitetets hemsida.

Själva lasern är konfigurerad för att producera en fokuserad stråla i det nära infraröda spektrumet. Säkerhetsmekanismen är så kallade skyddsstrålar som en annan laser skjuter ut runt om laddstrålen. På telefonen sitter små reflektorer som skickar tillbaka dessa och i de fall en människa bryter skyddsstrålarna – stängs laddningen av.

– Skyddsstrålarna agerar kvickare än våra snabbaste rörelser, eftersom de rör sig i ljusets hastighet, säger Gallakota.

Laddstrålen riktar in sig på en liten enhet bakpå telefonen och kan leverera 2W i ett område av 100 kvadratcentimeter på ett avstånd upp till 12 meter.

Så vad betyder det. Jo att en laser kan vara inriktad över ett större område såsom ett bord. Upptäcker systemet att det ligger en mottaglig produkt på bordet – så kan den sätta igång laddningen.

– Strålen levererar laddning lika snabbt som om du skulle koppla in din smartphone i en USB-port. Men istället för kontakter så placerar du bara mobilen på bordet, säger doktoranden Elyas Bayati som också jobbar i projektet.

Laserladdning är fortfarande bara i försöksstadiet, men teamet menar att deras robusta säkerhets- och värmeavledande finesser inom kort kan bli verklighet. Och då inte enbart för att ladda telefoner – utan även andra bärbara enheter som surfplattor och bärbara datorer. Och vem vet, snart kanske än fler sladdar kan ersättas av laserstrålar.