Innovation

Forskarna gav humlorna bollar – då börjar de leka

Bild från studien. Foto: Queen Mary University of London
Bild från studien. Foto: Queen Mary University of London

Humlor som rullar runt färgglada bollar. Forskare tror att det kan vara första gången som man observerat insekter som leker. 

Publicerad

Det fanns ingen belöning för humlorna, inget uppenbart skäl för dem att stanna till i rummet med bollarna. Om det nu inte var så att de faktiskt njöt av att bara leka.

I ett experiment, publicerat i den vetenskapliga tidskriften Animal Behaviour, placerades 45 insekter av arten mörk jordhumla i en kammare med en tydlig passage till utrymmets bakre del där pollen och sockerlösning väntade. För att ta sig dit måste insekterna passera två rum på var sida. Båda rummen hade 18 färgglada bollar vardera, men i ett av dem var bollarna fastklistrade. 

Humlorna valde i betydligt större utsträckning att stanna till i rummet med de bollar som kunde rulla fritt. Och började “spela humleboll”, vars gulliga resultat kan beskådas i videon nedan. Varje humla rullade bollen mellan 1 och 117 gånger. 

Enligt tidskriften New Scientist kan det ha varit första gången som man observerat att insekter leker. 

– När man ser de här videoklippen med humlor på bollarna … om man har observerat det beteendet hos en hund, apa eller till och med en fågel skulle vi inte ha något problem med att kalla det lek, säger Gordon Burghardt, en forskare vid University of Tennessee, Knoxville som inte var inblandad i studien, till New Scientist.  

Unga humlor var mer benägna att rulla med bollarna än gamla humlor, och hanhumlor gjorde det i större utsträckning än honor. 

Samadi Galpayage, forskare vid Queen Mary University i London och den som lett arbetet med studien, tror att humlornas beteende kan bero på att de helt enkelt tycker om att leka. Men hon medger att det är svårt att bedöma. 

– Med människor kan man alltid fråga om de har kul.