Samhälle

Forskarkritik efter KTH:s avloppsprov: ”Inte rimligt”

En offentlig toalett i centrala Stockholm. Analyser av avloppsvattnet visade i början av veckan på nya höga nivåer av coronaviruset. Foto: Helena Landstedt/TT

Analyser av avloppsvattnet kan visa coronavirusnivåer eller utbrott av kräksjuka. Men forskare anser att det saknas ett intresse hos politikerna att satsa på analyserna. ”Det är inte rimligt i längden att det svenska folkhälsosystemet bärs upp av frivilliga studenter”, säger David Nilsson, docent vid KTH.

Publicerad

Avloppsvatten kan visa på rådande influensor och virus innan patienterna nått sjukhusen. I måndags visade KTH:s analyser att coronavirus-nivåerna i huvudstadsområdet ökar. Liknande analyser har gjorts på Göteborgs universitet sedan i februari, efter att smittspridningen i Kina upptäckts.

– Det finns ju flera anledningar att göra det här, inte bara coronaviruset. Det kan vara andra virus som vinterkräksjuka som man kan hitta i avloppsvattnet och se om ett utbrott är på gång, säger Heléne Norder, virolog och adjungerad professor vid Institutionen för biomedicin.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här