Övriga nyheter
Forskaren hoppas på transparens från operatörerna

– Jättebra att Telia i praktiken får visa upp hur man samlar in big data och hur den används. Det säger Konrad Tollmar, forskare på KTH.
Konrad Tollmar forskar kring mobila tjänster på centret Wireless på KTH, Kungliga Tekniska högskolan, i Stockholm.
När nu Post- och telestyrelsen djupdyker i Telias datorhallar hoppas han på en större transparens och öppenhet när det gäller hanteringen av all trafikdata om kunderna som Telia samlar in.
– Det här är ju något som inte är så känt. Vi har ju i forskningen försökt att få större insyn men det råder ofta sekretess, säger Konrad Tollmar.
– Inte ens jag som expert har några tydliga insikter om hur systemet i praktiken fungerar.
Han påpekar att konsumenter ofta har svårt att förstå vidden av all trafikdata som operatörer begär tillgång till via användarvillkoren för abonnemangen.
Exempelvis samlar Telia och andra bredbandsbolag in uppgifter om vilka hemsidor du surfar på, när du börjar en surfsession, noterar han.
– Hur får man använda dessa uppgifter? Får man använda dem för att bygga profiler över sina kunder? Det här är ett bra exempel på att en genomlysning behövs, säger han.
Viktigt, menar han, är också att undersöka hur många av de anställda som har behörighet att se kundernas trafikdata.
Att Telia sparar kundernas volymuppgifter om exempelvis antalet samtal och sända sms i 36 månader, är intressant, menar han. Uppgifterna kan användas på många olika sätt, för att erbjuda bra it-support eller anpassade tjänster.
– Ett annat exempel rör nätneutralitet. Frågan är om operatörerna utnyttjar sina kunskaper om kundernas trafik i näten för att ge tjänstebolag, som exempelvis Netflix eller Google, extra fördelar.