Miljö

Forskare: Vill du rädda planeten? Skaffa färre barn

Den nya studien menar att det bästa man kan göra för miljön är att undvika att skaffa barn. Foto: IBL
Den nya studien menar att det bästa man kan göra för miljön är att undvika att skaffa barn. Foto: IBL

Att sluta köra bil och sluta äta kött för att rädda planeten är ingenting mot att skaffa färre barn, uppger forskare.

Publicerad

Du är säkert en miljömedveten person. Köper ekologisk mat, kanske planerar att sätta solpaneler på taket? Snart läge att byta till elbil, eller parkera för gott? Bra grejer för miljön förstås. Men en ny, och för många säkerligen provocerande forskning, visar att det bästa sättet att bekämpa klimatförändringarna är att skaffa färre barn.

Forskare i Sverige och Kanada har jämfört 31 klimatorienterade livsstilsval hos personer som bor i i-länder för att se vilka som bäst begränsar utsläppen av koldioxid, metan och andra växthusgaser.

Deras beräkningar visar att färre barn gav de största minskningarna, följt av att parkera bilen, undvika flygresor och äta mer växtbaserad mat.

– Till dess att vi helt har dekarboniserat samhället så kommer utsläppen alltid att öka om man lägger till en person till, säger studieförfattaren Seth Waynes, doktorand i geografi vid University of British Columbia i Vancouver till NBC News. Vi vill inte klanka ner på återvinning, men vissa personer är redo att steppa upp och göra något mer utmanande för miljöns skull.

Läs mer:

Studien visar att om du byter ut plastpåsen mot tygpåsen så kapar det cirka 11 kilo koldioxid från ditt klodioxidavtryck om året. Slutar du äta kött kapar det ännu mer, runt ett ton. Men varje barn du inte skapar kapar ditt koldioxidsavtryck med 65 ton om året, hävdar Waynes och hans medarbetare Kimberly Nicholas från Lunds universitet.

Siffrorna är baserade på de växthusgaser som ditt barn och deras avkommor skulle ha satt i atmosfären till följd av sitt vardagliga liv. Varje förälder ansvarar för hälften av ett barns växthusgasutsläpp, en fjärdedel av sina barnbarns utsläpp samt mindre fraktioner av mer avlägsna avkommors utsläpp, enligt studien.

Bastien Girod, hållbarhetsforskare vid Schweiziska federala tekniska institutet i Zürich, är inte övertygad om att mindre familjer är lösningen på problemet med globala uppvärmningen. Även om planeten skulle må bättre så skulle vårt samhälle i slutändan kollapsa om alla slutade skaffa barn.

– Människor vill minska miljöutsläppen, men de kommer att börja där det gör minst ont, säger han, och tilllägger att den största effekten kommer om många människor tar små steg i stället för att några personer gör drastiska livsstilsförändringar.

Han poängterar också att det mycket möjligt blir så att det är våra barn som i slutändan kommer på det mest effektiva sättet att skydda vår planet på.

– Barnen är inte bara en del av problemet, de kan också vara en del av lösningen. Att säga att skaffa färre barn är det bästa du kan göra för klimatförändringarna är inget jag skriver under på.