Populärteknik

Forskare: Kaffe förlänger livet

Forskarna drar slutsatsen att kaffe kan vara en viktig ingrediens i en hälsosam diet. Foto: Alamy
Forskarna drar slutsatsen att kaffe kan vara en viktig ingrediens i en hälsosam diet. Foto: Alamy

En relativt hög konsumtion av kaffe tycks kunna ge ett längre liv. Det hävdar forskare i Spanien i en ny studie.

Publicerad

Forskarna, som presenterar sina resultat vid den europeiska hjärtläkarorganisationens (ESC) årliga kongress, har analyserat hälsa och dödlighet hos nästan 20 000 personer som deltar inom ett stort forskningsprojekt som pågått sedan 1999 i Spanien.

Resultaten visar, enligt forskarna, att personer som dricker minst fyra koppar kaffe per dag löper 64 procent lägre risk att dö vid en given tidpunkt, jämfört med personer som aldrig, eller nästan aldrig, dricker kaffe.

Hänsyn togs till deltagarnas kön, ålder och kosthållning.

Forskarna drar slutsatsen att kaffe kan vara en viktig ingrediens i en hälsosam diet, framför allt för personer över 45 års ålder.

Läs mer:

Att kaffe minskar risken för vissa typer av sjukdomar har slagits fast i tidigare studier. Detta är dock den första studien i sitt slag i ett sydeuropeiskt land.

Exakt varför kaffe har hälsobringande effekter är inte helt klarlagt. Men det antas allmänt att koffeinet är den ultimata orsaken. Koffeinet höjer ämnesomsättningen och minskar risken för typ 2-diabetes och demenssjukdomar som alzheimer. Kaffe tros också skydda mot olika leversjukdomar.