Innovation

Forskare hoppas kunna återskapa syriska grödor

Det så kallade domedagsvalvet på norska Svalbard, som innehåller hundratusentals olika fröer, har öppnats för första gången. Nu hoppas forskare kunna återskapa grödor som gått förlorade under inbördeskriget i Syrien.

Publicerad

Inget har tidigare tagits ut från den internationell fröbank som ska säkra världens matförsörjning vid katastrofer och epidemier. Men fröer som tidigare flyttats från det krigsdrabbade Syrien har nu skickats till Marocko och Libanon. Mer än 38 000 fröprover bestående av bland annat vete, korn och baljväxter har skickats iväg, enligt tidningen The Guardian.

”Det är fantastiskt att se att valvet redan visar sig värdefullt, och att vi har kunnat hjälpa våra vänner i Mellanöstern att fortsätta sitt viktiga arbete”, säger Arni Bragason på den nordiska institutionen Nordgen i ett uttalande.

”Det här är beviset för att det globala systemet fungerar”, fortsätter han.

Det är forskningscentret ICARDA, som tvingats flytta sitt huvudkontor från syriska Aleppo till Beirut i Libanon, som tagit ut fröproverna. Förhoppningen är att det ska gå att återskapa livsmedelsgrödor som gått förlorade under inbördeskriget i Syrien.

Sammanlagt finns omkring 860 000 olika sorters frön från hela världen i valvet som också kallas för ”Noaks sädesark”.

Gilla Ny Teknik på Facebook