Populärteknik

Forskare hoppas hitta flytande vatten på ny superplanet

Den nyligen upptäckta exoplaneten LP 890-9c ligger ungefär 105 ljusår bort, och tros kunna ha rätt förhållanden för liv bortom jorden. ”Skulle kunna finnas flytande vatten”, säger en av forskarna bakom upptäckten.

Publicerad

Stjärnan LP 890-9 är den näst kallaste som upptäckts som också har planeter i sitt solsystem. Den ligger ungefär 105 ljusår bort från jorden, och runt den snurrar ett par exoplaneter med stor potential.

Upptäcktes med Nasa-satellit

Två stycken superjordar har identifierats i planetens solsystem, av en forskargrupp ledd av universitetet i belgiska Liège. Deras studie har nu publicerats i den vetenskapliga tidskriften Astronomy and astrophysics.  

En superjord är en planet som har större massa än jorden, men mindre än stora gasjättar som Uranus och Neptunus.  

De båda exoplaneterna kallas för LP 890-9b och LP 890-9c. Den förstnämnda upptäcktes ursprungligen av Nasas satellit Tess, och har nu granskats mer noggrant med hjälp av teleskopen Speculoos som är belägna i Chile och Teneriffa och används för att söka efter potentiellt beboeliga planeter utanför vårt solsystem. 

Planet i den beboeliga zonen

LP 890-9b är ungefär 30 procent större än jorden, och snurrar ett varv runt sin stjärna på bara 2,7 dygn. Den andra planeten, som forskarna upptäckte när de skulle undersöka 9b närmre, är ungefär 40 procent större än jorden och har en omloppsbana på 8,5 dygn.  

Trots den korta omloppsbanan kring stjärnan tror forskargruppen att LP 890-9c har mycket stor potential. Planeten bedöms ligga i den så kallade beboeliga zonen, där förhållandena kan vara de rätta för att kunna upprätthålla liv.

En jämförelse mellan jorden och LP 890c. Foto: Adeline Deward/RISE-Illustration
En jämförelse mellan jorden och LP 890c. Foto: Adeline Deward/RISE-Illustration

– Trots att planeten kretsar väldigt nära sin stjärna, på ett avstånd runt 10 gånger kortare än mellan Merkurius och solen, är mängden solstrålning ändå låg och det skulle kunna finnas flytande vatten på planetens yta, förutsatt att den har en tillräcklig atmosfär, säger Francisco J. Pozuelos, som är medförfattare till studien, i ett pressmeddelande.

"Mest lovande exoplaneten"

Det beror på att stjärnan LP 890-9 är mycket mindre än vår sol och bara har ungefär hälften av dess yttemperatur.  

– Det förklarar varför LP 890-9c, trots att den är mycket närmre sin stjärna än vad jorden är solen, ändå kan ha rätt förhållanden för liv, säger Francisco J. Pozuelos. 

Universitetet menar att LP 890-9c är den mest lovande exoplaneten de känner till, näst efter planeterna som upptäckts vid stjärnan Trappist-1.   

Forskargruppen i Liège planerar nu att försöka studera planetens atmosfär mer noggrant med hjälp av andra vetenskapliga instrument, bland annat med hjälp av James Webb-teleskopet.