Innovation

Forskare hittar ”Saurons öga” på solen – därför är det viktigt

En fläck på solen som ger associationer till Saurons öga. Foto: NSO/AURA/NSF
En fläck på solen som ger associationer till Saurons öga. Foto: NSO/AURA/NSF

Saurons öga kanske du känner igen från Sagan om ringen-filmerna. Det väcker inga glada associationer. Nu har forskare hittat ett (som liknar det) på solen.

Publicerad

Vem hade kunnat tro det. På ett avstånd om runt 149 600 000 kilometer, på eldklotet vi kallar solen finns Saurons öga, och det tittar rakt emot oss.

Saurons öga som det ser ut i filmen.

Nja, riktigt så illa är det inte. Nog har forskare vid anläggningen Daniel K. Inouye Solar Telescope (DKIST) på Hawaii upptäckt något som ser ut som det – men några ondskefulla krafter kan vi nog utesluta att det har.

Teleskopet började byggas 2013 men tog de första bilderna av solen i december 2019. Bilder av solen som fick världen att häpna redan i januari i år. Nu har nya bilder publicerats tillsammans med en artikel i Solar Physic Journal.

Vad är det för ett svart öga forskarna har upptäckt? Egentligen är det bara en fläck på solen. En 16 000 kilometer bred fläck, som på många sätt påminner om det onda ögat från LOTR.

De här fläckarna uppstår genom att lokala magnetfält på solen undertrycker flödet av energi inifrån – så att den aldrig når solens yta. Då blir ytan där mörk och inte lika varm. Med inte lika varm menas att den mörka fläckens kärna når cirka 4100 grader Celsius.

Den detaljerade bilden visar strukturen i solfläckar. Ränder som uppstår av varm och kall gas.

Varför är det intressant? Fläckarna ger forskare ledtrådar om hur aktiv solen faktiskt är. Fläckarna kopplas också ofta ihop med solstormar – vilka kan vara förödande för det moderna samhället.

När laddade partiklar efter en solstorm tränger igenom vår skyddande barriär, alltså magnetosfären kan det skapa stor förödelse på kraftnät, elektronik, men också satelliter och astronauter i omloppsbanan. Därför är det viktigt med detaljkoll på solen samt viktigt med ökad kunskap om eldbollens beteende – även om det rör sig om en sådan liten grej som en solfläck som påminner lite om Saurons öga.

– Solstormar skapar problem för oss. Vårt samhälle blir allt känsligare i takt med att vi får allt mer känslig elektronik, sade Tomas Brage till Ny Teknik tidigare i år.

Det har hänt flera gånger att solstormar har ställt till det för oss här på jorden. 1972 brakade en stor solstorm loss som störde radiovågor över hela planeten när den triggade en magnetisk storm på jorden, skriver Inverse.