Innovation

Forskare har utvecklat rekordliten ”mikroflygare”

Det är litet som ett sandkorn och ”flyger” likt ett frö i luften. Utrustat med pyttesmå sensorer och trådlös kommunikation skulle mikrochippet kunna övervaka luftföroreningar och sjukdomar.

Publicerad

Forskarna vid amerikanska Northwestern University kallar sin uppfinning för ”tredimensionella elektroniska mikroflygare”. Det är pyttesmå, trådlösa elektroniska enheter som i framtiden skulle kunna bidra till bättre överblick av miljön, luftkvaliteten eller luftburna sjukdomar, berättar Science Alert.

Inspirationen har forskarna hämtat från frön och hur de faller från växter eller träd.

Mikroflygarna, som uppges vara det minsta flygande ting som människor någonsin har byggt, kan utrustas med sensorer, antenner och minne. Men de har ingen motor. I stället drar de nytta av vinden, som får mikroflygarna att rotera likt en helikopter neråt mot marken. Detta sker lugnt och kontrollerat, även om de släpps från höga höjder. Det öppnar i sin tur för att använda mikroflygarna för att få en överblick över ett större område.

Att släppa ut en stor mängd mikroflygare kan dock potentiellt också bli ett miljöproblem. Därför har forskarna provat att tillverka vissa i sådana material som bryts ned naturligt och löses upp i vatten, vilket de menar kan vara en möjlig väg framåt för tekniken.

Studien “Three-dimensional electronic microfliers inspired by wind-dispersed seeds” har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature.