Premium
Forskare har hittat nya tecken på vatten på Mars
Ny radardata stärker teorin om att det finns flytande vatten på Mars. Forskare har hittat tecken på att det kan finnas flera dammar under planetens yta.
För två år sedan upptäckte forskare tecken på förekomsten av en sjö under Mars södra istäcke. En ny studie stärker den teorin, och pekar även mot att det kan finnas flera salta dammar under planetens yta. Att vattnet är väldigt salt är en förklaring till att det inte fryser så lätt, trots att temperaturen på planeten är kall och vintertemperaturen vid polerna kan sjunka ända ned till -140 grader.
Forskarna har utgått från radardata från det vetenskapliga instrumentet Marsis, som finns ombord på den europeiska rymdbyråns farkost Mars Express. Där det finns tecken på reflektioner med hög intensitet från planeten är den logiska slutsatsen att reflektionerna kommer från ansamlingar av flytande vatten.
Nu stärks alltså bevisen för att det finns en större sjö, den som först upptäcktes 2018, samt tre mindre vattenkällor. Men forskarna har inte kunnat avgöra om dessa hänger ihop på något sätt.
Om forskarna bara hade hittat tecken på en enda damm under istäcket hade det varit möjligt att förklara med hjälp av någon ovanlig företeelse, exempelvis närvaron av en vulkan. Men att upptäcka flera vattenkällor tyder på att dammar kan bildas under Mars yta relativt enkelt, och att de kan vara relativt vanliga, menar Roberto Orosei, huvudansvarig för experimentet. Vattenkällorna kan ha funnits under stora delar av Mars existens.
– Därför kan de fortfarande innehålla spår av potentiella livsformer som kan ha utvecklats när Mars hade en tät atmosfär, ett mildare klimat och flytande vatten på ytan, likt tidiga Jorden, säger han i ett uttalande.
Forskarna bakom studien hoppas nu att det görs nya ansträngningar för att utforska Mars polarregioner, bland annat för att hitta reservoarer med subglaciärt vatten och undersöka vad dessa består av.
Studien ”Multiple subglacial water bodies below the south pole of Mars unveiled by new MARSIS data” har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature Astronomy.