Populärteknik

Forskare förbryllade – vad orsakade dubbelkratern på månen?

Efter omfattande sökning lyckades astronomer hitta kratern från en ännu oidentifierad raket som kraschade på månen tidigare i år. Men till deras förvåning fann de något som raketer aldrig tidigare orsakat på himlakroppen – en dubbelkrater. 

Publicerad

I slutet av förra året upptäckte astronomer en förbrukad raket som befann sig på kollisionskurs med månen. Kraschen inträffade den 4 mars i år på sidan som är vänd från jorden. 

Efter idogt sökande med hjälp av foton tagna av Nasas kartläggningsfarkost Lunar Reconnaissance Orbiter, som jämfördes med foton tagna före kraschen, lyckades forskarna hitta nedslagsplatsen. 

Till deras förvåning bestod den av två kratrar alldeles intill varandra. Det har kraschat ett flertal raketer på månens yta, bland annat från Apolloprogrammet, men ingen av dem har skapat en dubbelkrater.

Mindre än Apollokratrarna

Använda raketer har vanligtvis endast någon massa att tala om långt bak där motorerna sitter. I övrigt består de mestadels av en tom bränsletank som inte ger upphov till en stor krater, uppger Nasa.

Kratrarna som uppstod under Apolloprogrammet ser ut så här, och mäter 35-40 meter i diameter. Foto: NASA/Goddard/Arizona State University
Kratrarna som uppstod under Apolloprogrammet ser ut så här, och mäter 35-40 meter i diameter. Foto: NASA/Goddard/Arizona State University

Dubbelkratern mäter som längst 29 meter tvärs över men består alltså egentligen av två enskilda kratrar, den ena 18 meter i diameter och den andra 16. De är alltså betydligt mindre än de 35–40 meter breda avtryck som Apolloraketerna lämnat efter sig. 

Att en dubbelkrater har bildats kan tyda på att raketen hade påtaglig massa i båda ändar. 

Spacex-raket?

Men vilken raket var det egentligen? Till en början riktades misstankar mot andrasteget av Spacex Falcon 9-raket som i februari 2015 sköt upp Deep Space Climate Observatory. Bakom slutsatsen stod Bill Gray som utvecklar Project Pluto, en programvara som används för att beräkna asteroider och kometers banor, enligt New York Times.  

En Nasaingenjör avfärdade dock slutsatsen och Bill Gray riktade efter ytterligare efterforskningar ljuset mot den kinesiska raketen Long March 3C, avfyrad i oktober 2014 och lastad med rymdfarkosten Chang’e-5 T1.  

Men slutsatsen avfärdades igen, denna gång av en kinesisk företrädare som menade att raketsteget brunnit upp när det återinträtt i jordens atmosfär.

Ett mysterium

Vad som faktiskt orsakade dubbelkratern är alltså fortsatt ett mysterium. Men Mark Robinson, professor i geologi vid Arizona State University, har en teori. Uppskjutningen av Chang’e-5 T1 inkluderade visserligen ingen månlandare – men det gjorde efterföljaren Chang’e-5 som landade på månens yta och förde med sig stenprover hem till jorden.  

Mark Robinson antar därför att uppskjutningen av föregångaren Chang’e-5 T1 även hade någon form av massa inkluderad i toppen för att simulera tyngden från en månlandare. Motorer i botten och en simulerad månlandare i toppen kan alltså ha gett upphov till den dubbla kratern. 

– Men det är ren spekulation från min sida, påpekar Mark Robinson för NY Times.