Digitalisering

Förra året ställdes telekommässan in – nu slår MWC upp dörrarna

Snabbtest i massor genomförs vid MWC i Barcelona som öppnar i dag, måndag. Foto: Bernat Armangue/AP/TT
Snabbtest i massor genomförs vid MWC i Barcelona som öppnar i dag, måndag. Foto: Bernat Armangue/AP/TT

Omkring 30 000 besökare från 143 länder väntas till telekommässan Mobile World Congress som inleds i dag.

Publicerad

Förra året ställdes den världsberömda telekommässan MWC in till följd av pandemin, men i år väntas 30 000 besökare till den spanska storstaden Barcelona.

– Min största oro var att våra utställare unisont skulle säga "vi kommer inte", men det har inte hänt, säger Mats Granryd, generaldirektör vid arrangören GSMA.

Mässan pågår i tre dagar, och alla besökare måste ha testat negativt för covid-19, bära munskydd och bära en bricka för digital spårning.

– Vi visar världen att det faktiskt går att ha de här tillställningarna, och att du kan ha dem säkert, att du faktiskt kan göra affärer igen och träffa varandra, säger han.

Förra årets inställda mässa ledde till stora förlusten för arrangören, som tvingades säga upp 40 procent av sin personal.

Carme Artigas, Spaniens regerings ansvarige för digitalisering och AI, har stora förhoppningar på mässan.

– Det här markerar ett före och ett efter. Det är startskottet för oss att starta om vår ekonomis tillväxt, säger hon.

Fakta: Tre saker att hålla utkik efter vid MWC

1. Samsungs klockor.

Samsung kör en virtuell presentation i samband med mässan, och förväntas visa upp sina nya klockvarianter som konkurrerar med Apple Watch, möjligtvis med ett samarbete med Google och numera Googleägda Fitbit.

2. Elon Musk håller tal.

Entreprenören Elon Musk är ofta i strålkastarljuset. Möjligtvis kommer han att ge sin vision om satellituppkopplat internet. Han håller sitt tal lajv via videolänk från Kalifornien.

3. Intel och Lenovo

Många teknikbolag hoppar över MWC i år, däribland jättar som Facebook och Google, liksom Nokia, Ericsson Sony och Xiaomi. Däremot dyker Intel och Lenovo upp, vilket kan bjuda på nyheter.