Digitalisering

Förändrat Instagram retar upp användarna

Instagram Foto: Alamy
Instagram Foto: Alamy

Instagram vill gissa vilka bilder du gillar mest och vill se först. Det har retat gallfeber på många användare och nu sprids tips om hur man tar kontroll över sitt flöde. Men de tipsen kan orsaka ännu större frustration.

Publicerad

Den populära bilddelningstjänsten berättade om förändringen för några veckor sedan och snart kan den börja märkas hos användarna. I stället för att bilder visas i den ordning de har lagts ut kommer en algoritm att ta över kontrollen.

– Instagram vill att upplevelsen ska bli mer relevant. Det som du gillar mest, eller det som de förmodar att du gillar mest, ska vara det du ser först, säger Tina Sayed Nestius, kommunikationskonsult och författare till boken #blidigitaltsmart.

I genomsnitt missar Instagramanvändarna hela 70 procent av bilderna i sitt flöde, motiverar företaget förändringen _ som redan innan den har genomförts har orsakat oro och en växande ilska bland användarna.

– Det jag tror att folk tycker är dåligt är att man upplever att man tappar kontrollen över sitt flöde. De är rädda för att de ska missa sådant som de vill se, säger Tina Sayed Nestius.

– Men det handlar inte om att något ska försvinna, bilderna kommer bara i en annan ordning. Kan Instagram visa att det här ger användarna en bättre upplevelse så är det klart att det är en jättebra förändring.

Rykten om att förändringen ska genomföras redan på tisdag denna vecka har spridits som en löpeld i sociala medier. Men det tillbakavisas av Heiko Hebig, en av företagets chefer i Europa. "Det finns ingen anledning till panik", skriver han på Facebook och poängterar att det nya bildflödet håller på att testas.

I sociala medier sprids nu uppmaningar om att slå på aviseringar för enskilda användare som är nervösa för att de ska försvinna i flödet.

– Det är världens sämsta idé, säger Tina Sayed Nestius.

– Föreställ dig att du slår på aviseringar för de 30 människor du bryr dig mest om och att en av dem postar sju gånger om dagen. Till slut kommer man att bli galen och arg, eftersom det kommer att plinga och surra jämt i telefonen. Det garanterar dessutom inte att du ser deras bilder.

Gilla Ny Teknik på Facebook