Digitalisering
För trångt i luften för samtalen

Det är för trångt på nmt450s gamla frekvenser och därför begraver Icenet nu vanliga mobilsamtal. I stället blir det mobil ip-telefoni i hela landet.
- Vi har egentligen inga telefonikunder. De går att räkna på en hand, säger Per Borgklint, vd för mobiloperatören Icenet.
Icenet driver det mobilnät som tagit över gamla analoga nmt450s frekvenser. En av poängerna med ett modernt digitalt nät på 450-bandet var att behålla mobiltelefonin i glesbygd och dessutom få mobilt bredband.
Men nu tänker Icenet alltså lägga ner de vanliga röstsamtalen. Anledningen är att de kräver en egen del av frekvensutrymmet, vilket beror på tekniken i nätet.
– Vi kan inte avsätta en tredjedel av nätet för en tjänst utan kunder, säger Per Borgklint.
– Det är ingen som vill betala vad det kostar. Vi skulle kunna ta en marknadsandel på en halv procent, men det skulle kosta 1 500 kronor i månaden att ha oss som leverantör.
– Dessutom är tillgången på mobiler för 450-bandet skral, och de är gjorda för utvecklingsländer och är extremt low-tech.
Konkurrensen från gsm för röstsamtal är hård -Telia säger sig ha en yttäckning i Sverige på "drygt 90 procent", medan Icenet säger sig ha 92 procent. Men det befriar inte Icenet från licensvillkoren, som tydligt anger att röstsamtal ska erbjudas.
– Formellt kommer vi inte att bryta några regler. Vi har telefoni och vi kommer att fortsätta att ha telefoni, försäkrar Per Borgklint.
Knepet blir att gå över till ip-telefoni - röstsamtal över mobilt bredband som nu får allt utrymme i nätet, när den vanliga rösttekniken skrotas.
– Under maj månad lanserar vi en ip-telefonitjänst, säger Per Borgklint.
De som använder Icenet som ersättning för fast telefon får en 3g-router med inbyggd ip-telefoni och uttag för fast telefon. Det fåtal som använder mobil rösttelefoni får en mobil med program för ip-telefoni installerat.
På sikt ska mobiltjänsten även säljas aktivt. Den avgörande frågan är om Icenet kan hitta en bra mobil och även få till väl fungerande ip-telefoni - en teknik som ännu knappt används i mobilvärlden. Icenet tittar nu på cdma-mobiler för 800 MHz-bandet, som kan byggas om för 450 MHz.
– Mobilen ska ha bra radioegenskaper och kännas bra att ta med sig - den ska till exempel inte vara för tung eller ha en hästpiska till antenn, säger Per Borgklint.
- - - - -
ZTE och Huawei åkte ut
I februari bestämde sig Icenet för att slänga ut de nuvarande nätleverantörerna - ZTE och Huawei - och förse hela nätet med nya basstationer från Ericsson.
– Det är ett nät med få basstationer och då får man väldigt lite skalekonomi med två leverantörer, förklarar Per Borgklint.
Icenet skickade ut en förfrågan till ZTE, Huawei och Ericsson.
Det enda konkreta erbjudandet kom från Ericsson. De andra vaknade sent, säger Per Borgklint.
De nya basstationerna stöder inte röst utan bara data med tekniken cdma2000 ev-do. Medan en tredjedel av frekvensutrymmet i?dag används för röstsamtal blir det därför mobilt bredband i hela utrymmet efter bytet.
Basstationerna kommer från Nortels cdma-verksamhet som Ericsson förvärvade i juli 2009. De höjer den teoretiska toppfarten till 14,7 megabit/s och är förberedda även för 4g-tekniken lte.
Bytet av basstationer sker utan avbrott med nätet i drift.