Opinion

”För första gången i livet känner jag mig rik”

LÄSARBREV. Hundragradigt vatten från soltaket är rikedom. Dessutom skickar solen inte några räkningar, skriver Leif Strand.

Jag och min fru är och har alltid varit intresserade av energi och miljöfrågor och har av den anledningen satsat målmedvetet på att göra vår villa från 1981 så bekväm som möjligt.

Detta har inneburit att vi under ett antal år gjort olika energilösningar med huset.

Ända sedan 1981 har vi haft en vedpanna med ackumulatortankar. Under 2007 installerade vi en ny panna kompletterad med solpaneler för uppvärmning av varmvatten. En mycket vettig åtgärd som gör att inomhusklimatet alltid är jättebra.

Min fru brukar säga att det ser lite konstigt ut att gå i kortbyxor inomhus på vintern men så är det. Inomhustemperaturen är i princip alltid runt 20-21 grader.

Varje hus har sin prägel och man måste anpassa vattenvolymer efter husets storlek och önskade eldningsintervaller. Hos oss är det tre ackumulatortankar som rymmer 1500 liter vatten.

Under sommarhalvåret, kan vi beroende på väderlek, glömma detta med eldning då solen står för uppvärmningen.

Jag brukar säga till mina vänner att det är första gången i mitt liv jag känner mig rik. När det kommer hundragradigt vatten från soltaket känner jag mig rik. Dessutom så skickar solen inte några räkningar.

Under 2012 installerade vi solceller för energiproduktion. Panelerna lämnar som max ifrån sig 1950 Watt. Strömmen går in på elnätet och vi får betalt för levererad ström av vår el-leverantör.

Ja, närmare en väldigt snål lösning på uppvärmningen kan man nog inte komma med ett konventionellt byggt hus. Vår totala elförbrukning är cirka 3500 kwh/år. Ja det är faktiskt sant.

På hemsidan innovationigranhed.se har vi samlat alla våra bästa spartips.

Leif Strand